onsdag 4. februar 2015

rogan josh: indisk kryddergryte med lammekjøttboller og ekstra futt


Rogan josh. En aromatisk lammerett med futt og fart! Og en indisk kjempeklassiker, sier noen. Ei slags rustikk, godt krydra og heit lammegryte med biter av kjøtt, som visstnok er av persisk opprinnelse. 
I denne versjonen har jeg kjørt min egen lille vri og bruker kjøttboller i form av kverna kjøtt/lammekjøttdeig. Etter hva jeg har forstått er biter av lammekjøtt er det mest vanlige og det kan du selvsagt også mer enn gjerne benytte deg av, og da gjerne kjøttstykker med ekstra mye bein og sener på. Da kan du la kjøttet syde lenge i mange timer over svak varme, og få gevinst både i form av nydelig mørt kjøtt og masse deilig og nærende kraft.

Gryta må gjerne rive litt i kjakene og være litt fyrverkeri i munnen, men mengden chili og cayenne er her tilpassa slik at det skulle kunne passe for sånn ca. hvermannsen uten at det blir alt for heseblesende. Er du allikevel ikke tilhenger av mat med futt i, anbefales det å utelate cayennepepperen og eventuelt også chilipulveret. 

Buen apetito! 

Rogan josh

3-4 porsjoner, alt ettersom
(jeg velger økologiske ingredienser og råvarer)
5 ts paprikapulver
4 ts koriander
4 ts spisskummen
1 ts chilipulver (kan utelates)
2 ts kanel (er du lur velger du ceylonkanel)
1 ts ingefær
1/2 ts nellik
1/2 ts kardemomme
1/3 ts cayennepepper (kan utelates)
2 ts havsalt
3 hvitløksfedd
ca. 2,5 dl kokosmelk
3-4 dl lammekraft
ca. en halv kg kverna lammekjøtt/lammekjøttdeigBland sammen alt av krydder i en kopp, og kna ca. en spiseskje av krydderblandingen (pluss en teskje ekstra salt) inn i lammekjøttfarsen. Finhakk hvitløksfeddene og stek det lett i en god klatt smør/klaret smør eller kokosolje i et par minutter. Tilsett resten av krydderblandingen sammen med enda en klatt smør og surr i et par minutter til. Ha i kokosmelk og kraft, bland og la det småsuse på lav-medium varme. 

Rull små kjøttboller med nevene. Jeg synes det er ålreit å lage de i type teskje-størrelse når de brukes i ei gryte som dette, men størrelse er selvsagt valgfritt. Plump kjøttbollene oppi gryta og sørg for at sausen dekker alle bollene. Er det lite væske, tilsett gjerne en slant til av krafta. La gryta surre på lav varme i minimum en halvtimes tid, gjerne lengre. 

Noen klatter rømme på toppen ved servering løfter det hele et par hakk, gir en perfekt avrunding og mild kontrast til den ellers ganske fyrrige retten. Noen never frisk koriander er prikken over å-en.

Jeg har tidligere vært plaget med store reaksjoner på melkeprodukter. Jeg bruker utelukkende melkeprodukter som er upasteuriserte*, for eksempel denne rømma fra Avdem, som ofte kan kjøpes hos dagligvarer med litt større utvalg. Rørosrømme er lavpasteurisert og økologisk, og også et helt ålreit alternativ til en bedre rømme som gjerne er litt enklere å få fatt i rundtomkring. 

Jeg nyter retten sånn som den er, men du må gjerne supplere med annet tilbehør dersom ønskelig.

Og forresten kan du også finhakke den friske korianderen og ha den i rømma, det funker nemlig som ei kule.

-------------
*Et par lenker til reflektering og informasjon omkring pasteurisering av melkeprodukter:
Kraftmamma: "Mitt store melkeeventyr"
Livenes Hage: "Pasteurisering og homogenisering av melkeprodukter, er det for vårt beste?"
Et liv i balanse: "Effekten av rå melk og tradisjonsmat"
Chris Kresser: "Raw milk reality: The benefits of raw milk"
2 kommentarer:

  1. Mmm mmm mmm, dette frister. Også passer det godt under en challenge, bortsett fra rømmen da. har du tips til hva som kan brukes istedet? Kanskje noe med kokosmelk eller mauro med hvitløk...?

    SvarSlett
    Svar
    1. Perfekt challengemat ja! Bare dropp rømmen du, selv om den gir en fin og mild twist! Det er absolutt godt uten og. Eventuelt kan du jo helle over et par klatter med kokosmelk som du foreslår selv? Tror ikke det vil være det dummeste!

      Slett