fredag 26. september 2014

tacolam i leirgryte


Hypp på noe godt og velsmakende som kan konkurrere med fredagstacoen? Eller søndagsgryta? Et halveksotisk og passe sprettent alternativ til den evinnelige fårikålen, nå som lammekjøttet er i sesong? Bare et nydelig forslag til velsmakende "comfortfood"?  Si hei til deilig, mør lammegryte med snev av taco!

Og det beste av alt? Dette er mat som kokkelerer seg sjøl.


En oppskrift er ikke komplett uten et illustrerende bilde, og i mangel på skikkelig kamera for øyeblikket får dette fra Instagram duge (si gjerne hei der da vel! ---> @anesfeast).







Hvor mye mat og antall porsjoner du ender opp med kommer an på valg av tilbehør, og hvor kjøttfulle biter du velger. Jeg har her valgt femti-femti lammebog og ymse biter av"fårikålkjøtt" med mer bein på. Jeg foretrekker å spise gryta sånn som den er servert i dype tallerkerer, så får man muligheten til å slurpe i seg mye god kraft, med store klatter av rømme, guacamole og fersk koriander på toppen. Av tilbehør smaker det for eksempel topp med deilig blomkålmos (et blomkålhode eller to kokes mørt og kjøres glatt med stavmikser sammen med masse godt smør, havsalt og pepper). Eller noe annet.
Denne gryta med ca. 2 kg diverse fårikålkjøtt/bog ble det nok til ca. 4 porsjoner, hvis man ikke medrekner for mye annet tilbehør. Slike gryter kan man jo heller nesten ikke lage for mye av, da de smaker minst like godt dagen derpå. 



Tacolam i leirgryte
jeg velger økologiske/usprøytede råvarer og ingredienser
ca. 2 kg fårikålkjøtt (eller andre biter med både kjøtt og bein på)
2 toppede ss spisskummenfrø (cumin seeds)
2 strøkne ss korianderfrø
1 ts-1 ss chilipulver (alt etter styrkebehov)
ca. 1 ss havsalt
3 hvitløksfedd, grovhakket
en passe stor kartong hakkede tomater (400-500 g)

fersk koriander, guacamole (mos et par avocado, tilsett salt, pepper og hvitløk)
 og rørosrømme (eller annen skikkelig rømme)

Legg leirgryta i vann i minimum 15 minutter eller lengre, eller følg leirgrytas instrukser. (Har du ikke leirgryte kan du også bruke en stor ildfast form og kle toppen tett med aluminiumsfolie. Et siste alternativ er å putte alt i ei stor gryte, ha på lokk og sette den på laveste varme -så kan den stå og godgjøre seg i mange timer på komfyren).

La en stekepanne bli god og varm, og stek deretter spisskummenfrø og korianderfrø til det begynner å ryke litt og lukte godt. Ha de over i en morter og kryst det helt fint (evt. kan prøve å finhakke det eller putte det i en pose og denge løs med ei kjevle). Miks blandinga med chilipulver og salt, og sprinkle det godt på begge sider av kjøttbitene. Hiv kjøttbitene i gryta, hell over hakka tomater og grovhakka hvitløk. Sett lokket på forma, inn i kald ovn på for eksempel 100 C før du går på jobb/skole. Lav temperatur i maaange timer er gunstig for både det ene og det andre, og gir deilig kjøtt som bare faller av beinet og smelter på tunga.
Min gryte ble satt på halv åtte en tidlig morgen før jobb. Klokka fem var det bare å suse hjem til ferdig middag - rett fra ovnen! Ca. ti timer i ovnen på lav temperatur. Du kan også steke på høyere temperatur, for eksempel 150 C i 4 timer, men dess lengre og lavere temperatur dess mer mørere. Og dess mer deilig kraft.
Og så er det bare å servere i litt dype tallerkener med guacamole, god rømme, fersk koriander og det du ellers måtte ønske av tilbehør.

Det må nevnes at krydder-inspirasjon er stjelt inne hos Sofagrisprosjektet - og han har kalt det intet mindre enn "verdens beste tacokrydder". Fungere til lam gjorde det hvertfall.

Prøv du også!



2 kommentarer:

  1. Dette såg ikkje dumt ut Ane, mange flotte oppskrifter her inne med "godkjente" råvarer :)

    SvarSlett