tirsdag 3. juni 2014

pecan- og sjokoladenøttemelk - og deilig avkjølende pecan- og sjokoladelatte


Nøtter er skikkelig bra snacks, og personlig synes jeg veldig varmt om pecannøtter. Pecan kan minne litt om valnøtt, men med en noe rundere, søtere og mer "kanelaktig" touch. Jeg synes de smaker fantastisk. 

Å spise nøtter er en lite komplisert affære, men ideelt sett bør man ta seg tid til å bløtlegge og tørke dem først. Dette er bare en vane, men en veldig ålreit vane som krever utrolig lite arbeid.




Å bløtlegge nøtter er en viktig ting å gjøre hvis vi ønsker å fordøye dem skikkelig og unngå magetrøbbel. Bløtlegging krever at nøttene legges i vann med en liten dæsj salt i noen timer, før de tørkes i dehydrator eller i stekeovn på svak, svak varme i ovnen natten over. Nøtter inneholder som jeg har nevnt noen ganger før, en del antinæringsstoffer, som kan ødelegge den ernæringsmessige verdien, og bidra til å gjøre fordøyelsen vår vanskeligere.
Ved bløtlegging nøytraliseres disse stoffene og man ender opp med et helt annet produkt. I tillegg til at det blir mer lettfordøyelig, blir det også mer smakfullt, nøttene blir mer sprø og generelt mye bedre på smak. Vinn-vinn-vinn. Mye av den karakteristiske bitre smaken man ofte kan kjenne når man spiser nøtter vil forsvinne.
Tradisjonskost har skrevet et toppers innlegg om bløtlegging av nøtter og hvorfor dette er viktig ---> her.




Men det jeg altså vil frem til i dagens innlegg, er at jeg har laga en sabla god form for sjokoladenøttemelk! Bestående av nøttesmør av pecannøtter og med en raus knekk mørk sjokolade i. Videre miksa jeg sjokolade- og nøttemelka med en shot kald kaffe/espresso og en neve isbiter for å få en herlig avkjølende kaffedrikk. Perfekt med en kald nytelse i glasset mens man sitter og freser i solveggen i disse fine sommerdager! Perfekt er den også for de som av ulike grunner må styre unna vanlig melk, men ønsker seg en melkefri deilig lattedrink.



Pecannøttemelk med sjokolade

140 g pecannøtter (bløtlagt og tørket), eller ferdig nøttesmør 
4-6 dl vann (alt etter hvor tykk du ønsker melka)
40 g mørk sjokolade, jeg bruker 85 % mørk
en dæsj lønnesirup, honning eller noen få dråper stevia etter smak
litt vaniljepulver eller vaniljeekstrakt (kan droppes)
et lite knip havsalt

for iskaffe:

en neve isbiter + en kald shot sterk kaffe/espresso



Nøttesmøret lages ved at nøttene hives i en foodprosessor som får kjøre i noen minutter, kanskje 10. Innimellom kan du stoppe prosessoren og skrape ned langs kantene da nøttemassen pleier å samle seg litt oppetter "veggene". La det suse og gå helt til fettet slipper nøttene, blandingen begynner å bli blank og du har en smøraktig masse. (Når du først er i gang kan det jo lønne seg å lage en litt større mengde av dette nydelige smakfulle nøttesmøret).

Smelt sjokoladen over vannbad og sett den til side så den får avkjøles littegranne.
Ha alt nøttesmøret, noe av vannet, sjokoladen og litt søtning over i en blender eller bruk en stavmikser. Kjør det hele godt sammen. Juster med mer væske etterhvert, alt etter hvordan du ønsker melka konsistensmessig. Smak til med mer søtt etter egne preferanser. Jeg brukte en liten skje lønnesirup og noen dråper Stevia.

For iskaffe gjør du følgende: bland ønsket mengde melk med en neve isbiter og en shot kald kaffe/espresso. Jeg brukte omtrent dobbelt så mye melk som kaffe. Smak til med et par ekstra dråper søtt - jeg brukte Stevia med sjokoladesmak.

Resten av melka oppbevares på flaske i kjøleskap.







5 kommentarer:

  1. Den der så ikke kjedelig ut du! :)
    Enda en oppskrift som må legges i mappen for fristende fristelser!

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt klart!
      Fristende fristelsesmappa går nok aldri tom... ;)

      Slett
  2. Hei, er det økologiske pecannøtter du bruker? I så fall - hvor får du tak i dem?

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette var økologiske ja. Finnes på enkelte helsekoster rundt omkring!

      Slett
  3. Jøye meg, dette må testes :-)

    SvarSlett