fredag 16. mai 2014

små sjokoladepaier med vaniljekrem og sjokoladefugdefyll


Pai har liksom aldri vært noe særlig. Litt sånn smulete og tørt og traust. Men her - her er faktisk oppskriften på noen småpaier jeg synes blir skikkelig særlige, hvis man kan si det på den måten.
Et passe fint og smulete paiskall i minivariant med smak av sjokolade og litt kokos, som utfylles av en himla god vaniljekrem. 


Småsjarmerende porsjonskaker som uten tvil kan få en verdig plass på kakebordet!Paiskall
110 g kokosmel
30 g kokossukker
2 ss råkakao
110 g godt smør, helst usalta (du kan også gå for kaldpressa kokosolje eller klarna smør)


Sett ovnen på 160 C, og hiv smøret i ei lita gryte til smelting på lav varme. Ha kokosmel og kokossukker i en foodprosessor eller noe annet du kan bruke til å finmale det med. Kjør noen sekunder til det er nokså fint. Det skal være typ melis-fint.

Hell over i en bolle, ha i kakaoen og bland godt sammen. Ha så i litt og litt av det smelta smøret om gangen. Bland godt og jobb deigen sammen underveis. Hvor mye smør du trenger for å få deigen til å komme sammen vil variere alt etter hvor mye væske det tørre suger til seg. Det er godt mulig du ikke trenger alt, men det kan også være at du trenger enda litt mer. Deigen skal ikke smule noe særlig og falle fra hverandre, men være akkurat fast nok til at du kan ta en klump i hånda og klemme sammen uten at den ramler i stykker.

Trykk deigen ut i ønskede former.
Jeg er ikke overbegeistra for disse teflonbelagte muffinsbrettene som avgir litt for mange snodige og ekle stoffer, men i enkelte tilfeller får det funke greit, som her hvor jeg har kledd den med papirformer.
På den måten blir det litt enklere og mye stødigere å klemme ut paideigen ut i formene. Ellers kan det lønne seg å bruke doble papirformer eller små paiformer om du har det.

Bruk ca. 1 god ss per pai, bruk fingertuppene og trykk det godt ned i formene og jevnt halvveis oppover kantene.
Sett midt i ovnen i 15 minutter. Når skallene kommer ut av ovnen vil du se at de har svulma litt opp i midten - bare trykk dette ned med pekefingeren eller baksiden av en liten skje. La avkjøles helt i formene.


Fyll skallene med hva du nå enn foretrekker. Jeg laga en variant med mektig sjokoladetrøffelfyll, som vist på bildet under, men min desiderte favoritt (hittil) er denne digge vaniljekremen, som du lager slik:


ca. 2,5 dl god fløte, jeg foretrekker den lavpasteuriserte fra Rørosmeieriet, eller den rene kokosmelken du får kjøpt på kartong (om du vil ha det fritt for melkeprodukter)
2 store eggeplommer evt. 3 små
3 toppede ss kokosblomstsukker, eller annen søtning
frø fra en halv vaniljestang, en liten dæsj vaniljepulver eller vaniljeekstrakt
2 strøkne ss arrowrootpulver (evt. kan du bruke potetmel)


Ha alt i over i en liten gryte, sett på lav varme og rør jevnt og trutt til blandingen plutselig tykner. Dette tar ikke mange minuttene. La avkjøles litt før du heller over i paiskallene og setter kjølig.
Som pynt kan du gjerne dandere med litt sjokoladehakk og for eksempel rista kokosflak, som jeg har gjort her. 

Oppskrift på sjokoladetrøffelfyll med litt havsalt på toppen finner du her! Litt bær gjør seg også godt.3 kommentarer:

 1. Oh La La! Disse så skikkelig gode ut ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant? Blei ikke helt gærne disse! ;)

   Slett
 2. Dette så godt ut! Skal prøves :)
  Her er min nye blogg http://www.heelsngreens.com/

  SvarSlett