torsdag 15. mai 2014

limemousse med hint av ingefær og jordbærsaus på topp


Frisk, syrlig, luftig og mektig mousse. Søt saus av jordbær og bringebær på toppen = skikkelig smakelig dessert! Lime kan helt klart byttes mot sitron, og blåbærsaus kan anbefales like varmt. 

Limemousse med ingefær
ca. 4-6 glass, alt ettersom

1 dl limesaft ferskpresset fra lime (helst økologisk) + revet skall fra et par lime
1/2 ts malt ingefær (kan droppes)

1 toppet ss gelatinpulver
2 dl fløte, jeg bruker Rørosfløte som er lavpasteurisert
1,5 dl Rørosrømme (kan ikke erstattes med "vanlig" rømme, men kan evt. erstattes med mer fløte)
4 eggeplommer fra glade høns

ca. 60-80 g kokossukker, eller annen søtning etter ønske
1/2 ts vaniljepulver eller frø fra en halv vaniljestang 


Til toppen:
500 g jordbær, bringebær eller ei blanding. evt. blåbær (jeg unngår de sprøytede ferske bærene man finner i butikken nå, og velger heller de fryste økologiske bærene kjøpt på Ica)

ca. 4 ss kokossukker, lønnesirup, honning eller litt annet søtt etter smak

Vask frukten godt og riv skallet fra den ene over i ei lita kasserolle. Press saften ut av noen lime i kasserolla, jeg brukte ca. 3 stk for å få 1 dl, men dette vil selvsagt variere og kommer an på om du tar i bruk håndkraft eller om du bruker ei juicepresse. Tilsett malt ingefær (kan altså droppes) og vaniljepulver/frø fra vaniljestang. Varm opp på middels varme, dryss gelatinen litt etter litt i mens du rører godt. Slå av plata og sett til side. 

Pisk fløten til krem, og i en annen liten bolle pisker du Rørosrømmen til krem. I en tredje bolle pisker du eggeplommene fluffy sammen med kokossukkeret eller annen søtning du har valgt. 
Vend pisket kremfløte og rømme inn i eggeplommeblandingen, og hell deretter i gelatinen i en jevn tynn stråle mens du rører med en stålvisp for å unngå klumper.
Hell over i porsjonsglass eller èn stor bolle - og sett kjølig. La stå på kjølen i minimum 2 timer før "bruk".

I god tid før servering har du de fryste bærene i ei lita gryte og setter på lav varme. Har du ferske bær kjører du dem glatt med stavmikser med det samme. Varm sakte opp - det skal ikke koke. Har duy fryste bær kjører du dem glatt etter at de er ferdig oppvarma. 

Tilsett kokossukker, evt. litt lønnesirup, honning eller annen søtning du ønsker å bruke. Juster søtsmaken etter smak og behag. Husk at limemoussen skal være ganske frisk og syrlig, så det funker aller best om bærsausen har bra med søtsmak.
La bærsausen avkjøles lett (så unngår du smelta mousse) før du heller en raus mengde over hvert glass. Du kan også tilsette en liten skje gelatin som du rører ut i den varme sausen om du ønsker et litt stivere "gelèlokk".


Ønsker du en knasende og crunchy kontrast til moussen? Lag en batch av denne ristede nøttesnacksen, finhakk og dryss over!

2 kommentarer:

  1. Høres også veldig digg ut! Jeg tenker at dette faktisk kunne spises til frokost jeg da… (hva er galt med kake til frokost liksom?)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det finnes ingenting som er galt med dessert til frokost Marianne! ;)

      Slett