lørdag 31. mai 2014

appelsingelè med vaniljekrem


Hjemmelaga gelè er fryktelig enkelt, og kan mekkes i mange vrier og varianter. For eksempel denne -med ferskpressa appelsinsaft. En passe frisk, smakfull og rasende enkel dessert, her med hjemmelaga nydelig vaniljekrem attåt. Vaniljekremen er også super å bruke til kaker og andre desserter, eksempelvis i disse sjokoladepaiene, en raus dose på toppen av ei skål med masse friske bær, eller bare noen skjefuller rett i munnen....






Appelsingelè
appelsiner, helst økologiske (1-2 per person, alt ettersom)
gelatinpulver (ca. 1/2 ss pr. dl væske)


Skvis appelsinene ved hjelp av sitruspresse, med håndkraft eller i en juicer. Hvor mye saft du får kommer selvsagt an på metoden. Hell over i et desilitermål så har du kontroll på mengden. Jeg vil servere i små glass og bruker ca. 1,5 dl væske per person for en liten smakelig dessert, men lag for all del større porsjoner om du føler for det. 

Ha juicen over i en liten kasserolle og varm opp på middels varme. Dryss litt etter litt av gelatinpulveret over i den varme safta og rør det godt ut. Jeg synes geleen får fin og passe fast konsistens om du beregner ca. 1/2 ss per. dl væske. Appelsinsafta er såpass søt i seg selv, at jeg personlig ikke føler behovet for å tilsette noe mer søtning utover det som finnes naturlig.
Hell over i glass og sett kaldt i minimum et par timer. 

Server med vaniljesaus/vaniljekrem, som kan lages med både fløte og kokosmelk. Lager du den med sistnevnte vil sausen også være helt melkefri (og ha en slags kokosaktig smak, som slett ikke kan sies å være negativt).





Vaniljesaus/vaniljekrem
2 store eller 3 små eggeplommer, økologisk er en fordel
2,5 dl fløte eller kokosmelk (jeg foretrekker den lavpasteuriserte fløten fra Rørosmeieriet, eller den rene tykke kokosmelken på kartong)
3-4 ss kokossukker, evt. annen valgfri søtning
1-2 ss arrowrootmel, kan erstattes med potetmel*
frø fra en halv vaniljestang, litt vaniljepulver eller vaniljeekstrakt

Ha alt over i en liten gryte, sett på lav varme og rør nokså jevnlig. Ønsker du "vanlig" tynn konsistens på sausen bruker du mindre mengde arrowroot enn om du vil ha en litt tykkere vaniljekrem. Når blandingen begynner å bli god og varm bør du røre rimelig jevnt og trutt til den plutselig tykner. Dette går kjapt. Trekk den så av varmen og la gjerne avkjøles litt før servering.




*Arrowrootmel er et finmalt pulver og en form for stivelse fra røttene til en tropisk plante. Det kalles gjerne pilerot på norsk. Den er naturlig glutenfri og brukes gjerne som jevning i supper, sauser og lignende. Arrowroot blir sagt å være den mest lettfordøyelige formen for stivelse, og kan i mange tilfeller erstatte potetmel og maisstivelse.

Tips! Jeg lager også ofte "vaniljesaus" av et par eggeplommer (et par pr. pers) som piskes fluffy til eggeplommedosis med litt valgfri søtning og vaniljepulver eller vaniljeekstrakt. Smaker deilig, og rå eggeplommer er ei næringsbombe!





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar