torsdag 29. mai 2014

anbefalt lesning: "eat the yolks"! tidenes mest underholdende bok om mytene knyttet til vårt moderne kosthold




I følge offentlige myndigheter bør vi bekymre oss for kolesterolet. Vi bør unngå rødt kjøtt. Vi bør spise magert og vi bør spise masse fullkorn. Vi bør velge de fettfattige alternativene og vi bør helst spise margarin og plantefett. Vi bør også telle kalorier når vi ønsker å kvitte oss med overvekt. Dette har vi lært.

"It's because everything we've been taught about good nutrition is wrong."


Dette magre, kaloribefengte og kolesterolhysteriske opplegget som har dannet grunnlaget for vår måte å tenke mat og helse på har etterlatt oss med èn ting: en skrantende kropp og elendig helse. Kronisk sykdom, fedme, diabetes, overvekt - vi er slappe, slitne, ubrukelige. En epidemi av uhelse.

I vår søken etter det optimale for å ta vare på oss selv er vi totalforvirrede, mindre friske enn aldri før og aner ikke hva vi skal gjøre. "Ingenting" funker og mange forstår ikke hvorfor de ikke føler seg bra, selv om de gjør alt "etter boka". Kan det være at noe skurrer litt med disse rådene? 

JA. For vi trenger nemlig ikke flere dietter og ekspertråd; vi trenger NÆRING og vi trenger skikkelig MAT.

"Eating real natural foods with a long history in the human diet isn't hard. Unlearning all the crap we've been told? That's hard."





"When we strip away all the processing, the profitable industry, the diet dogma, and the bad science, we're left only with real food."


Amerikanske Liz Wolfe har satt ord på nettopp disse tingene i boka "Eat the yolks" (spis eggeplommene), og det på en aldeles fantastisk morsom og festlig måte. Her brenner hun mange av de store mytene knyttet til vårt moderne kosthold på bålet en gang for alle. Disse tingene alle tar for gitt. Ironien i hvor syke vi er til tross for vårt moderne "sunne" kosthold. 
For det er ikke bare det at mye av det vi har lært er beint fram feil. Det verste med mange av disse mytene, og produktene vi derav blir anbefalte å spise, er at mange av dem rett og slett er ubrukelige, og enda verre - helseskadelige. Vita Hjertego'. Fitness fullkorn. Yoplait Dobbel 0%. Gilde go' og mager salami. Nutrilett. Lettmajones. Tine Styrk. Man blir ikke verken slank, sprek eller sterk av slikt. Vi har glemt vår egen natur og oppe i alt har vi har mistet kanskje det aller viktigste; sunn fornuft. 


"Specifically, we avoid foods rich in natural saturated fat and cholesterol. We avoid a nice, rare steak. We throw away our egg yolks. We test out blood cholesterol levels to make sure that our strategy is working.
But it's not working. Despite all the fat-lowering and cholesterol obsessing, people are still sick with the same diseases that those changes were supposed to prevent."




"The most common dietary plant-based oils, like soybean oil, corn oil, and canola oil, are certainly politically correct. They're free of the "baggage" surrounding saturated fat and animal products. They're fats from which margarine is usually made. They're highly profitable. They're also highly processed and totally unfit for human consumption."



"Saturated fat is abundant in animal products. Cholesterol is found only in animal products. And this is not what's scary about animal products. It's what's special about them.

....... Mother Nature seems to be aware of this, so she stacked many of the foods humans have eaten throughout history with not just cholesterol but also flavor and nourishment. Naturally cholesterol-rich foods like egg yolks, butter, meat, and seafood are packaged with other powerful nutrients, like vitamins A, D, E and K; choline, and other hormone-building, health-supporting substances, like healthy fats and minerals, that we need from infancy through old age."



"But all too often, we listen not even to doctors and dietitians but to a plethora of pop experts proffering whatever fake-food-based diet catches on, whichever plan a celebrity swears by, or whatever obsessive, calorie-restrictive diet turned the Biggest Loser into the Smallest Winner - at least, until the Biggest Loser became the Biggest Regainer.
We have to wonder: what the heck are we thinking?"





Vårt moderne kosthold er et kosthold som er helt fullstendig naturfjernt, og som ikke har noen ting til felles med den maten som har ernært og holdt mennesker friske i flere tusenvis av år. En profittbasert industri og dårlig vitenskap har ødelagt vår måte å tenke mat, helse og ernæring på - og det er på tide at vi endrer det, og forstår det. Så kan vi slutte å tenke på maten vår som noe vi må telle, veie og unngå. Og ikke minst: vinne tilbake helsa vår.


"The modern nutrition world is a minefield of meticulously crafted lies. And when we dig deeper, we find - hiding in plain sight - the evidence of decades of industry influence, twisted science, and health hype that has sent us down a path of sheer frustration and confusion. And it's not going to end until we uncover the truth........"



Hvis du ønsker å forstå hvordan vi har havnet der vi har og historien bak det hele - grip tak i en kopi av denne! Den er et must å ha i hylla.
Boka kan du kjøpe her ---> på Amazon for en grei hundrelapp. Den er lettlest, perfekt stoff i sommersola og verdt hvert eneste øre!







4 kommentarer:

  1. Amen!!
    Takk for boktips - Virker både som underholdende og viktig lesning.
    Her skal det innkjøpes sporenstreks :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke sant!
      Er nok absolutt ikke noe du ikke vet fra før sånn sett - men jeg synes den er så god, med humoristisk snert og oppsummerer det hele så innmari fint.
      Takk selv for boktips du legger ut!

      Slett
    2. "Snertebøker" er de beste :)
      Det er de bøkene jeg oftest klarer å lure skeptiske venner og bestemor til å lese! Jeg fikk henne til å lese Det store kolesterolbedraget av Malcolm Kendrick, og da fikk hun og dosetten noe å tenke på :) Så kanskje denne kan være et godt påfyll.

      Slett
    3. Ja, det er noe med å nå ut til folk, ikke bestandig like lett! Det var jo ei prima og sporty bestemor, sikker på hun tar i mot denne med åpne armer ;)

      Slett