søndag 16. mars 2014

konfektbrownies med sjokoladesmørkremDadler. Naturens egne snop, er det ikke det man sier? De klissete klumpene er et supert alternativ til sukker og andre søtningsmidler, og fungerer "hur gott som helst" til både det ene og det andre. 

Denne daddelinfiserte brownien (som bare for å ha sagt det ikke smaker daddel) inneholder få, men gode ingredienser. Den er et stykke mektig, skikkelig fuktig og deilig brownie, som toppes med en hærlig klatt sjokoladesmørkrem.Konfektbrownie søtet med dadler

3 store egg
8-10 store, myke dadler (medjool)

150 g smør/klarnet smør evt. kokosolje
200 g 70 % mørk sjokolade
et dryss vaniljepulver (kan sløyfes)
Smør en liten langpanne/ildfast form/lasagneform med masse smør, kokosolje eller bruk evt. bakepapir. Sett ovnen på 160 C.

Fjern steinene fra dadlene og bløtlegg de i nokså varmt/kokende vann. Smelt smøret i en liten kjele, trekk det til side, knekk sjokoladen oppi og la den smelte. Rør til du har en jevn blanding. Hell vannet av dadlene og ha de i en bolle sammen med eggene. Kjør det glatt med stavmikser. Rør inn sjokoladeblandingen med en slikkepott til du får en jevn røre, ha gjerne i et godt dryss vaniljepulver. Hell røra over i formen, og stek midt i ovnen i 25 minutter.
Avkjøl og sett kaldt. Denne brownien er best når den er kald, og trenger litt avkjølingstid sånn at den får "sette" seg skikkelig. Den kan med fordel stå natten over i kjøleskapet.

Sett fram smøret til sjokoladesmørkremen, slik at det får temperert seg. 
Kutt gjerne smøret i mindre biter så mykner det litt kjappere.


Sjokoladesmørkem (dette er nok til hele kaka):
200 g smør, romtemperert
65 g mørk sjokolade
5 ss lønnesirup (smak til)
evt. et lite dryss vaniljepulver

Smøret settes ut i god tid så det romtempereres - som nevnt. Sjokoladen smeltes over vannbad, og settes til side til den når fingertemperatur eller er blitt passe avkjølt (du vil ikke risikere å smelte smøret). Pisk smøret luftig mens du heller i sjokoladen og resten av ingrediensene. Smak til med sødme etter egne preferanser. Topp med nøtter eller noe annet om du lyster.


Tips: browniebitene er ypperlige å fryse. De tiner relativt raskt når de tas ut, og smaker minst like godt i litt halvfrossen tilstand. De kan fryses både med og uten smørkrem.
6 kommentarer:

 1. Massive mengder med vann i munnen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hærlig, sånn skal det være Tradisjonskost ;)

   Slett
 2. Herlig! Tror dette må bli påskekaka! .. Eller én av de i hvert fall ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Synes helt klart du skal driste deg til det fineMaria! ;)

   Slett