søndag 30. mars 2014

bananostekake med rørosrømme, karamelltopp og rista nøtter


En liten hyllest til Rørosrømma, som smaker så uendelig godt!
Rørosrømme er ei fantastisk smakfull rømme som syrnes lenge, er lavpasteurisert og ikke homogenisert. Det betyr at den er skånsomt behandla, og som de selv hevder og jeg gjerne kan bekrefte: det gir ekstra god smak. Rørosrømma har et nesten fløteaktig preg, er "kokestabil og egner seg godt i sauser, supper, dressinger og dip". Jeg tilføyer gjerne at rømma også kan piskes til krem og at den er særs brukbar i diverse desserter, is og kaker. Noe som bringer meg videre til dagens resept; nemlig ei deilig banan"ostekake", eller rømmekake om du vil, med karamellsaus og rista nøtter.


Denne kakekreasjonen kan nok best beskrives som ei fromage- og kremaktig banankake, som enkelt og greit på grunn av utseendemessige faktorer har fått tittelen "ostekake". Og på toppen av det hele, for å si det med ekstra kokkefancy språk - en seng av crunchy ristede nøtter på en sjø av smørkaramellsaus med en touch av kanel. 

Banan"ostekake" med karamellsaus og ristede nøtter 

bruk økologiske ingredienser når du kan

250 g banan, gjerne godt modne (tilsvarer ca. 2 store)
500 g rørosrømme (i underkant av to bokser. og nei, du kan ikke erstatte med Tine sin rømme)
100 g kokosblomstsukker
3 store eggeplommer
ca. 0,8 dl vann
3 strøkne ss gelatinpulver

et dryss vaniljepulver evt. litt vaniljeekstrakt (kan droppes)


Finn frem en rundform på ca. 20-22 cm og smør den med litt kokosolje eller smør.
Brekk bananene i biter og ha de i en liten bolle som du setter til side, og legg frem en stavmikser.
I en annen litt større bolle pisker du eggeplommer og kokosblomstsukker til eggeplommedosis i et par-tre minutter, til du har en masse som har blitt litt luftigere og lysna litt i fargen. Ha i rørosrømma og vaniljepulver/vaniljeekstrakt og pisk videre til du har en lett og luftig krem. (Skyll/vask vispene under varmt vann så de er klare til bruk når du skal ha gelatinen over i bananmassen).
Varm vannet i ei bittelita kasserolle, dra av plata og dryss litt og litt gelatinpulver i mens du hele tiden rører til alt er oppløst. Plugg i stavmikseren og kjør bananene til en glatt masse.

Hell gelatinvannet over i bananblandingen i en tynn stråle mens du pisker med håndmikseren. Ha bananblandingen over i Rørosrømme-kremen og rør den godt inn med en håndvisp/ballongvisp. 
Hell over i kakeforma og sett kjølig. La kaka få hvile et par timer i kulden før du starter med resten.

Til de ristede nøttene gjør du følgende:
Sett ovnen på 150 C. Smelt 2-3 ss smør og bland i 1 ss lønnesirup/honning + 1/2 ts kanel. Bland dette sammen med 150 g valgfrie nøtter (her har jeg brukt mine favoritter: pecannøtter, cashewnøtter og valnøtter). Hell det over på et stekebrett. Inn i ovnen og la stå i ca. 10-15 minutter til de er gylne i fargen. Pass på så de ikke blir brente. Det kan være rimelig lurt å sette på alarmen, slik at du i mellomtiden for eksempel kan starte på karamellsausen, som du ordner slik:


120 g kokossukker
2 dl Rørosfløte (evt. Rørosrømme, kokosmelk eller vanlig fløte)
70 g godt smør
1,5 ts kanel 
1/3 ts havsalt

Ha alt utenom smøret i en kjele, varm opp til det bobler. Skru ned varmen til middels-lav, og la det putre noen minutter til det så smått tykner. Trekk kjelen av varmen og rør inn smøret.
La karamellsausen stå på benken (hell den gjerne over i en annen bolle) og få avkjøles til romtemperatur før du heller den over kaka, og topper med nøttene. Kaka kan da serveres med en gang, eller oppbevares på kjøl til seinere.

Ps. Kaka er holdbar i et par dager, så vet du det.


Og til slutt en liten fact: jeg har store problemer med å fordøye pasteuriserte/homogeniserte melkeprodukter, og spesielt helt "rene" melkeprodukter. I tillegg har jeg nå skjønt at dette er synderen og den største faktoren som utløser eksem og utslett hos meg. Etter å ha kutta pasteuriserte produkter fullstendig i et par måneder (også ost, yoghurt og annet) har eksemen altså forduftet. Upasteuriserte produkter (og også lavpasteuriserte som rørosrømma) tåler jeg utmerket fint. Dette gir meg null trøbbel med fordøyelse og null trøbbel med kløe og utslett.
Hvorfor det er sånn og hvorfor det kan være rimelig fornuftig å holde seg unna pasteuriserte produkter generelt har jeg linka til før, men du kan lese mer om det blant annet her.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar