lørdag 1. februar 2014

høyst anbefalt lesestoff: hvordan kolesterolmyten holdes ved like!


Hvis vi spiser for mye mettet fett får vi høyt kolesterol, og høyt kolesterol er farlig, for da kan man få hjerte- og karsykdom. Disse ordene er så innprentet i benmargen vår, og det å spise fett er så farlig at man nesten kan se frykten lyse langt inni øynene på folk når man nevner det. I hvertfall er det dette vi er opplært til å tro.

I denne forrykende boka som jeg rett og slett bare blir nødt til å oppfordre deg til å lese,  "Hur kolesterolmyten hålls vid liv",  forteller den danske legen og forskeren Uffe Ravnskov om noe ganske annet. Han forteller om kolesterolet og om fettet og hele historien knyttet til alt dette som han har valgt å kalle for "et mesterlig bedrageri". Resultatet av disse rådene vi har fått over flere tiår har startet å vise seg for fullt i befolkningen. Vi blir feitere og sykere, det stikk motsatte av hva det ble fortalt at vi skulle bli. Han forteller om hvordan disse såkalte ekspertene som ofte er "kjøpt og betalt" av legemiddelindustrien, tviholder på disse påstandene, til tross for store hull i logikken og manglende beviser.
Jeg serverer noen sitater:


"Jeg tror at mange lesere har hatt vanskelig for å begripe at man har lykkes med å overbevise en hel verden om kolesterolets og det mettede fettets farlighet - til tross for total mangel på vitenskapelig støtte. Med denne boken vil jeg vise hvordan dette har gått til. Hvordan det har vært mulig å forvandle hvitt til svart gjennom å ignorere alt som taler imot, gjennom å overdrive eller forfalske trivielle forskningsresultat; gjennom å sitere motstridige resultater på en måte som gir leseren inntrykk av at de støtter hypotesen, gjennom å ignorere eller latterliggjøre kritiske forskere, og gjennom å publisere tilrettelagte resultater i de vitenskapelige tidsskriftene."

"De mettede fettsyrene inngår som en viktig byggestein i alle våre celler. Det er også de mettede fettsyrene som dominerer i morsmelk og i all annen animalsk mat. Inneholder maten for lite animalsk fett mobiliserer vi det fra fettlagrene våre. Vi kan også selv produsere denne livsviktige substansen. Det gjør vi for eksempel om vi spiser flere karbohydrater enn vi trenger. Hvordan kan noen tro at et stoff som vi selv produserer i store mengder, og som er en essensiell bestanddel i alt menneskelig vev, er helseskadelig?"


"Uten kolesterol fungerer ikke hjernen. De kjemiske prosessene som genererer nerveimpulser krever en jevn produksjon og tilførsel av kolesterolmolekyler. Det er derfor ikke uventet at hjernen er det organet som besitter den høyeste mengden av dette betydningsfulle molekylet.
Uten kolesterol fungerer ikke livet. Dets sentrale rolle kan illustreres av at den mest kolesterolrike matvaren er egg. Det trengs nemlig mye kolesterol for å skape en levende varmblodig skapning.""Vet ikke våre såkalte eksperter at mennesker med høyt kolesterol lever lengst? Og at mennesker med akutt infarkt har lavere kolesterol enn friske mennesker?"


"I mange år har internasjonale eksperter bestemt at mettet fett og høyt kolesterol er farlig for helsen og de har oppfordret leger over hele verden til å senke kolesterolet med alle midler. Ingen tviler. I de medisinske tidsskriftene gjentas budskapet igjen og igjen, alle helsemyndigheter sier det, sykepleiere stemmer i, og det hele forsterkes av massemedias ukritiske journalister. Hva gjør så forskere når resultatene deres viser seg å være stikk i strid med det som alle "vet"? Det er ingen misunnelsesverdig situasjon, særlig hvis et behandlingseksperiment ikke får det ønskede utfallet når det er store penger som står på spill. De som er direkte tilknyttet legemiddelindustrien stiller sjelden spørsmål ved metodikken eller på hvilken måte resultatene presenteres for offentligheten. Til og med uavhengige forskere nøler med å gå i mot det konseptet som hylles av alle. Kollegaene og de som administrerer i forskningsmiljøet kan da lett få inntrykk av at man har mistet forstanden. Det er derfor ytterst få som tør å rugge ved båten. Det er betydelig lettere å ro i takt og lukke øynene for alt som ikke stemmer."


Dette er en helt fantastisk god bok skrevet av en utrolig dyktig, kritisk forsker og spesialist av rang. Ikke minst er dette et stykke utrolig viktig lesning, for dette handler nemlig om helsa di.
Løp og les! 


Ps. Boka er på svensk, men likevel svært lettleselig. Jeg kjøpte min for et slikk og ingenting --> her.
4 kommentarer:

 1. Godt det kommer mer frem i lyset :) Jeg visste ikke eller hadde ikke lest dette noe sted før for noen måneder siden og da har jeg lest mye om kosthold de siste årene :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt klart Nina! Det er så utrolig viktig at jeg nesten ikke finner ord for det. Man må være med å spre budskapet og dra lasset der man kan :)

   Slett
 2. Dette er jo helt sprøtt! Jeg husker at vi til og med lærte om farene ved kolesterol og mettet fett på SKOLEN! Jeg blir helt satt ut av alt sprøytet vi blir servert hele tiden....

  SvarSlett
 3. Ja det er ganske så horribelt Tora. Når man begynner å lese litt om alt dette forskningsjukset og blander inn penger og politikk og makt og økonomi og det hele så skjønner man jo at hele helseperspektivet forsvinner oppi alt. Sprøtt er ordet!
  Det gjelder å oppdatere seg på bra stoff og holde tunga beint i munnen.

  SvarSlett