onsdag 1. januar 2014

matrelaterte nyttårsforsetter? så klart!


Basert på en god dose mer kunnskap om hva vi spiser, hva som er med på å gjøre kroppene våre i dårligere stand enn de behøver å være, og ikke minst hva som er føde og fôr som gjør godt for kroppen (både fordi jeg over en periode har tatt et ekstra dypdykk i masse godt lesestoff og sugd til meg mye kunnskap fra mange flotte folk, men også har sett det på min egen kropp) - har jeg laget meg noen små nyttårsprinsipp, eller nyttårsforsetter om du vil. 
Jeg har ett overordnet hovedprinsipp, og det lyder som følger:

Mer av det som gjør kroppen bra, og mindre av det som gjør kroppen vondt.

Mer av det som er bra betyr i mine ord ren, god, hel, sunn, velsmakende, næringstett og næringsrik matDet betyr mer mat uten gift og sprøytemidler, altså mer økologisk/biodynamisk mat: grønnsaker, frukt og bær. Det betyr ren mat i form av ren fisk og rent kjøtt og egg fra glade friske dyr som har fått leve verdige liv. Det betyr å ha respekt for råvarene og utnytte dem, som for eksempel langtidskokt kraft på dyrebeina, som foruten at det smaker utrolig godt, er noe av det mest næringsrike man kan leske kroppen sin med. Det betyr næringspakket mat i form av masse gode og rene fettkilder som kokosolje og olivenolje; og rene upasteuriserte melkeprodukter som rikelig med smør, oster og ferskmelk som ikke er tukla med og ødelagt i form av pasteurisering og homogenisering. I denne maten er all næring intakt og denne maten stimulerer ikke til allergiske reaksjoner, og klusser heller ikke med fordøyelsen vår (se bare her).
Jeg skal også bli bedre til å behandle maten på riktig måte: de sjeldne gangene jeg spiser korn, nøtter eller frø skal det bløtlegges, syrnes og bearbeides på riktig måte slik denne maten bør, sånn at næringen blir lettopptakelig i stedet for ubrukelig for kroppen. I tillegg skal jeg også bli bedre til å fermentere grønnsaker og spise melkesyregjæret mat (om du vil kan du lese her).


Synes du alt dette høres gresk ut? Les innlegget "En hyllest til tradisjonsmaten" av Gry Hammer her!


Mindre av det som er bra betyr å kaste ut sukker, kornmat (med mindre den er bløtlagt og behandlet på riktig måte), pasteuriserte og andre ubrukelige melkeprodukter, dårlig kjøtt fra industridyr som har hatt det fælt (dyra blir syke og vi blir syke), planteoljer som soya, solsikke, raps, mais og billig industrifett som margarin, som skaper ubalanse og betennelse i kroppen, og andre ting som generelt ikke har noe i kroppene våre å gjøre. Jeg ser rett og slett ikke poenget i å forgifte og betenne min egen kropp med vilje.

Start nyåret med å jobbe inn nye, (men kanskje uvante?) gode vaner! Gjør noe du aldri har gjort før, og utfordre deg selv litt! Hva taper du på det?

Et lite sleivspark og noen klisjèaktige sitater synes jeg må til for å sparke i gang starten av året!


Les for all del gjerne innlegget "En friskere fremtid", hvor legen Andreas Eenfeldt forteller om hvordan kroppene våre desperat skriker etter hjelp i form av utslett og allergier, fedme, diabetes, kreft, leddplager og andre betennelser. Vi spiser mat som gjør oss syke, vi forgifter oss selv sakte men sikkert med all det unaturlige, kunstige, e-stoffproppede "drivstoffet"  vi dytter i oss. Når skal vi ta hintet? 

Prinsippene for å ha en sterk og frisk kropp handler om å spise mat som er behandlet på riktig måte og ikke minst minimere inntaket av mat som har en giftig og skadelig effekt på kroppen vår. Dette kommer jeg garantert tilbake med skriblerier om. Fordi dette er mat som kroppene våre er tjent med, som miljøet er tjent med og jorda er tjent med. Mer av dette!Hvilke planer eller forsetter har du for det nye året? Del gjerne!
2 kommentarer:

  1. Godt nytt år, Ane! Liiiiker nyttårsforsettene dine :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så fint, tommel opp Torunn! Godt nyttår tilbake til deg :)

      Slett