torsdag 30. januar 2014

crunchy søtpotetchips med timian og havsalt

En fantastisk god vri på crunchy smakfullt potetgull får du ved å bytte ut den gamle trauste poteta med søtpotet. Ikke er det vanskelig å trylle frem selv, og det smaker helt fantastisk også. Sann mine ord! 

Jeg har fullstendig søtpotetdille om dagen (noe jeg forsåvidt sikkert har hatt i et halvår, til uvesentlig opplysning) og langer innpå med denne grønnsaken opptil flere ganger i uka hvis jeg kan. Denne søte poteta, som altså ikke egentlig er en potet eller ikke engang i slekt med poteta, kan brukes til så mangt. Alt fra ovnsbaking til woking, koking eller steking, i gratenger eller pureer, og ikke minst den elskede slageren søtpotetmos. Prøv søtpotetmos med baconbiter eller biter av soltørkede tomater, masse hvitløk eller krydder og urter til. Det er ikke gærnt! Jeg bruker den altså som en potet, selv om den ikke helt oppfyller kravene til navnet.Men nok om det. Om du altså ønsker deg litt knasende søtpotetsnacks til helga er alt du trenger litt søtpotet, smør, krydder og havsalt. Og en stekeovn.


Sett ovnen på 120 grader. Skrell poteta/potetene og skjær i supertynne flak. Disse potetene er ofte ganske svære, så jeg brukte bare èn i denne omgangen. Bruk en ostehøvel eller en mandolin for å få fine tynne skiver og ha skivene i en bolle. Varm opp en nokså god mengde med smør eller klarnet smør (kokosolje kan også brukes), hell en del av det over skivene i bollen og bland godt sammen. Bruk fingrene. Spre skivene utover en godt smurt stekeplate (evt. flere plater og evt. med bakepapir), dryss med timian eller annet krydder og godt med havsalt. Hell resten av smøret over. Sett i ovnen i ca. 1 times tid, pluss minus. Følg med underveis. Du vil ha crispy og fine, men ikke brente flak. 


Skivene skal kjennes faste og litt harde ut når de er ferdige. Husk på at de også stivner skikkelig etter at de har kommet ut av varmen, men de skal ikke kjennes myke når du tar på dem.Spre de ferdigstekte flakene utover litt tørkepapir, du vil merke at de hardner raskt.  Oppbevaring og denslags kan jeg dessverre ikke si stort om, for disse var borte på et gigantisk svusj!Ps. Noen lurer kanskje på hvorfor jeg velger å bruke smør og ikke oljer av typen solsikke, raps eller lignende. Solsikkeoljer, rapsoljer, soyaolje og maisolje er oljer jeg har sluttet å bruke av den enkle grunn at disse er veldig "ustabile". Det er dårlig, ekstremt bearbeidet fett som harskner og oksiderer lett, det tåler dårlig varme og det har et høyt innhold av omega 6, noe som er med på å fremme betennelser i kroppen.
Smør og kokosolje, til eksempel er derimot stabilt, mettet fett - dette er godt, harmløst fett som ikke gjør noen skade. Tvert i mot (selv om margarinindustrien vil ha deg til å tro noe annet). Dessuten smaker det fantastisk også. Vinn, vinn.

6 kommentarer:

 1. Må prøves!! Hilsen søtpotetlover nr.2 :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Smask fra en søtpotetelsker til en annen!

   Slett
 2. Det så veldig godt ut :) Veldig glad i søtpoteter

  SvarSlett
  Svar
  1. Da vet du hva som må testes, Nina ;)

   Slett
 3. De der så fryktelig gode ut du :) Nam nam, og hurra for bruk av smør!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan bekreftes! Tommelen opp for deilig smør :)

   Slett