torsdag 5. desember 2013

pistasjmarsipan!


Er det ikke fint at det å lage sin egen marsipan er sånn cirka noe av det enkleste man kan gjøre?
I dette tilfellet har den vanlige klassiske marsipanversjonen med mandler måttet vike og blitt oppgradert til en litt hippere variant lagd på pistasjnøtter. Langt fra feil!

Nyt "pistasjipanen" just som den er - eller trekk den i sjokolade. Alle som har en forkjærlighet for disse grønne små nøttene (som ikke egentlig er spesielt grønne) vil nok samstemme i at denne komboen er et hærlig smaksmessig fyrverkeri. Anbefales!Pistasjmarsipan
200 g pistasjnøtter, usalta (kan også byttes med valnøtter, cashewnøtter eller mandler)
1 ss kokosolje, smelta
2 ss kokossukker eller lønnesirup
litt vaniljepulver
en knivsodd havsalt eller annet mineralsalt
eggehvite, ca. 1


Ha nøttene i en foodprosessor med S-blad og kjør til fint mel. Del det gjerne opp i flere bolker, så er det lettere å få alt jevnt og finmalt.Velger d
u kokossukker som søtning hiver du det i prosessoren mens du kverner nøttene.
Ha det finmalte nøttemelet i en liten bolle sammen med smelta kokosolje, lønnesirup (om du ikke søter med kokossukker), litt vaniljepulver (kan droppes) og en ørliten tanke havsalt. Tilsett litt og litt eggehvite, og bland godt inn hele veien med en skje eller noe lignende til du får en fast masse. Test sødmen, smak underveis og tilsett evt. mer lønnesirup. Dette er smak og behag. Bland godt inn mellom hver lille dæsj med eggehvite du tilsetter. Start med en minimal dæsj. Det varierer ofte hvor mye væske de finmalte nøttene suger til seg, så ta heller litt for lite eggehvite enn for mye til å starte med, og tilsett mer underveis. Kna massen jevn og bruk gjerne hendene.

Når massen er fast og fin triller du små teskjestore kuler. Smelt en plate mørk sjokolade over vannbad og slipp kulene oppi. Fisk de opp med en gaffel og legg på et smurt fat. Sett i frys eller kjøleskap til stivnet. Oppbevares kjølig.
Tommel opp!4 kommentarer:

 1. Nam! Brukar du salte pistasjnøtter?

  SvarSlett
  Svar
  1. Usalta! Det hadde jeg visst glemt å informere om ja. Godt du pirker litt :)

   Slett
  2. Hehe, takk for oppdatering ;)

   Slett
 2. ... men det er sikkert godt å putte en salt, røkt mandel i den søte, sjokoladetrukne pistasjmarsipanen. Sånn etter sjokoladetrekket, men før sjokoladen stivner.

  SvarSlett