onsdag 11. desember 2013

naturens snop: daddelkake med sjokoladebunn og nøttefyll


Dadler er et fast juleinnslag for de fleste og det høye og naturlige sukkerinnholdet i daddelen har gitt den det kledelige tilnavnet "naturens godis". Hvorfor ikke utnytte seg av dette naturlige snopet og lage en aldri så liten naturlig snopdaddelkake? Denne er en enkel trelags med både sjokolade, dadler og nøtter. Helt fri for mel og raffinert sukker.


Sjokoladebunn:
100 g sjokolade, mørk minst 70%
50 g kokosolje, smør eller en blanding
2 egg, øko
3 ss kokossukker eller annen søtningSett ovnen på 170 C. Smør en liten kakeform (maksimum 20 cm, gjerne mindre) )godt med kokosolje eller smør, bakepapir i bunn (ubleket er best). Sjokoladen smeltes på svak varme sammen med kokosoljen, sett til side og la avkjøles lett.

Eggene piskes luftig sammen med kokossukkeret. Sjokoladen vendes inn med en slikkepott med store luftige bevegelser, hell i en tynn stråle mens du vender inn. Massen vil gradvis tykne. Hell over i kakeformen og stek i ca. 15 minutter. Avkjøl.Mellomlag: daddel- og nøttefyll:
200 g pecannøttsmør, cashewnøttsmør, mandelsmør eller en blanding (har du ikke ferdigkjøpt kan du lage selv)
6 store dadler (gjerne type medjool. sånne store myke gode, vet du)
1 strøken ss kakao
en pinch med salt
vaniljeFjern steinene fra dadlene og hiv de sammen med alt det andre i foodprosessoren. Evt. bruk stavmikseren til å kjøre det til en glatt masse.

Har du ikke ferdigkjøpt nøttesmør lager du det selv ved å gjøre følgende: hiv nøttene i foodprosessoren og kjør en stund, helt til fettet slipper nøttene (dette tar noen minutter) - og du har det lekreste nøttesmør. Stopp underveis og skrap ned nøttemassen som samler seg langs kantene.
Smør massen på den avkjølte kakebunnen.Daddelkaramelltopping:

5 dadler (store, gode myke)
2 ss kokosolje, smelta
1 ss mandelsmør (kan droppes)

1 ts malt kanel
1/3 ts malt muskat
1/3 ts nellik
litt vaniljepulver eller vaniljeekstrakt
ca. 5 ss vann eller mer etter ønskeSmelt kokosoljen over lav varme og fjern steinene fra dadlene. Kjør det glatt sammen med resten av krydderiet og mandelsmøret. Spe med en spiseskje vann om gangen, og avslutt når du blir fornøyd med konistensen. Smak til. Smør toppingen over kaka og topp med revet sjokolade om du vil. Kaka bør oppbevares kjølig, men smaker best litt temperert, så ta den gjerne ut en halvtime til time før den skal nytes.
Oppskriften er inspirert av godeste Instagram-frøken @misscleanfood.
1 kommentar: