mandag 2. desember 2013

myke fudgy pepperkake-karameller


Hvorfor ikke prøve en versjon av disse deilige, myke, litt seige, pepperkakeaktige søtsakene uten raffinert hvitt sukker?

Disse godbitene lages i stedet med kokossukker, som har en litt karamellaktig smak i seg selv. Noen kaller det også for kokosblomstsukker eller palmesukker, og hvis du lurer på hva det er fornoe og hvorfor det skal være bedre kan du suge til deg bittelitt mere info både her og her. Kokossukker kjøper du på helsekosten, eller i enkelte dagligvarer med ekstra stort utvalg.


Seige, fudgeaktige, og nesten litt salte i smaken med en slags liten undertone av lakris, må være definisjonen som best passer disse. Og ja, jeg synes de blir skikkelig gode! Lag dem gjerne uten ekstra krydder om du vil, selv om jeg uten tvil går mer enn god for den versjonen.

Myke karameller (med hint av pepperkake om du vil)
200 g kokossukker
2 dl kokosmelk (fløte er også fint. kokosmelken vil ikke gi nevneverdig kokossmak)
70 g smør
litt vaniljepulver
ca. 7-8 dråper stevia toffee (kan droppes)
1 ts råkakao (kan også droppes)
1 ts malt kanel 

Pepperkakeversjon
Tilsett:
2 ts malt kanel
1 ts malt ingefær
1 ts malt nellik
1 ts kardemommeHiv kokossukker, kokosmelk eller fløte, kanel, kakao og en dæsj vaniljepulver i ei lita tykkbunnet gryte. Vil du ha pepperkakesmak, eller kanskje bare litt ekstra kanelsmak, chili eller annet krydderi hiver du også det i nå. 


Sett platen på middels varme og rør nokså ofte til det koker opp. Her er det fint å bruke ei tresleiv. Skru plata ned et bittelite hakk og fortsett å røre ganske ofte. Blandingen skal småboble og tykne sånn passe sakte men sikkert. Når karamellen er såpass tykna at du tenker at dette må da være bra nok - sånn omtrent når baksiden av sleiva blir dekket av karamellen uten at den renner alt for fort av igjen - slår du av varmen og putter smøret i. Rør det godt inn i blandingen i et par små minutter. Kle eller smør en liten brødform godt, og hell karamellen i. Vil du doble oppskriften er det ingenting i veien for det, da bare bruker du to brødformer i stedet for en, eller en lasagneform eller kanskje noe annet lignende.


La avkjøles og sett i kjøleskap. Skjær i ruter når stivna. Hvor mange karameller du får kommer selvsagt helt an på hvordan du velger å skjære dem opp. Jeg fikk vel rundt regna ca. 20 stk. Oppbevares kaldt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar