mandag 9. desember 2013

krydrede valnøttkjeks

Supre kjeks av nøtter som smaker helt nydelig med godt smør, toppet med for eksempel noe god fikenmarmelade og kanskje litt ost. Perfekt match til en kopp te, bankers til frokostbordet, til julekakebordet eller et annet bord for den saks skyld - for de som ønsker seg noe litt mindre søtt å velge i.Ps. Jeg må bare få meddele først som sist at kjeksene heldigvis smaker langt mer festlig enn de ser ut.


Krydrede valnøttkjeks
(henta fra boken "Naturlig Mat", og fiksa litt på)
ca. 18 stk
200 g valnøtter
50 g smør, smeltes
1 ts bakepulver
2 ts kardemomme
1 ts ingefær
2 ts kanel
2 ss honning eller lønnesirup
2 ss appelsinsaft/klementinsaft
revet appelsinskall fra et par appelsiner, eller noen klementinerSett ovn på 170 C. Kjør valnøtter fint med en kvern eller i foodprosessoren. Smelt smør og bland inn sammen med resten. Trill små kuler som du så trykker flate på smurte eller bakepapirkledde bakeplater, en stor teskje per kule er ålreit. Jeg fylte to plater med 9 stk per brett. Trykk kulene nokså flate med fingrene. Inn i ovnen og stek i ca. 12 minutter. La kjeksene avkjøles noen minutter på bakeplata før du har over i kakeboks eller serverer. Oppbevares kjølig.

Tilleggsfakta:
Ideelt sett burde nøtter, mandler, korn o.l bløtlegges og tørkes før de inntas, da sies det nemlig at de blir lettere å fordøye for oss. Skadelige substanser som finnes i nøtter minimeres av bløtlegging.
Dette kan du gjøre ved å dekke dem i vann med en dæsj havsalt eller annet mineralsalt. Det er alt. La det stå fra morgen til kveld. Når kvelden kommer, før du går til sengs, helles vannet av og nøttene eller mandlene spres utover en bakeplate og settes i ovnen på ca. 60 grader. Når morgenen kommer våkner du opp til fine, tørre og lettfordøyelige nøtter. Er nøttene fortsatt litt fuktige (test med et tygg) kan du skru opp temperaturen noen få grader og la stå littegranne til.

Litt nærmere forklart er nøtter, mandler, frø og spesielt korn av en sånn type art som gjør at de inneholder noen kjipe substanser som kalles antinæringsstoffer, som ofte klusser til og hemmer næringsopptaket vårt og binder seg til en del viktige mineraler som er av betydning. Dette kan føre til tullball i den fine fordøyelsestrakta vår og det er det jo veldig fint å kunne unngå. Bløtlegging hjelper godt, nettopp fordi bløtleggingen er med på å skape et miljø som bryter ned og uskadeliggjør mesteparten av disse substansene. 

Det koster deg faktisk lite ekstra tid eller arbeid at nøttene står i vann på kjøkkenbenken i løpet av dagen mens du ellers gjør helt andre ting, eller at de står i ovnen og tørker mens du sover - så dette generelt lite problematisk å gjennomføre. Derfor - bløtlegg når du kan.
2 kommentarer:

 1. Takk for fine juleoppskrifter :0)

  Men du, det med bløtlegging av nøtter, det er jeg ikke så god på. Jeg lurer på om ikke det kan gjøres ved å bløtlegge dem over natta og lufttørke etterpå? Må de absolutt tørkes i ovnen?

  Ha en fin desemberdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig, Marianne :)

   Det med bløtlegging har jeg heller ikke vært så god på, men det kommer seg. Jeg har forsøkt å lufttørke dem selv en gang i håp om en enkel løsning, men de trenger litt varmere omgivelser enn det som finnes på kjøkkenbenken for at de skal kunne tørke tilstrekkelig og bli crunchy. Resultatet om du ikke gjør det er at de vil forbli nokså fuktige og litt seige, noe som jeg tenker vil forringe holdbarheten ganske mye også, uten at jeg er noen nøtteekspert. Det blir jo gjerne litt hipp som happ med bløtlegging og hvor mye man gidder å vektlegge det nå i disse juletider, men det det kan jo gjerne være greit å ha det på minne til senere, i det minste. Det korte svaret er: tørk i ovnen.. ;)

   Ha en herlig kveld du også :)

   Slett