søndag 8. desember 2013

knasende sprø pepperkakekjeks


Pepperkaker i pikekyssdrakt! 
Dette er knasende sprø marengsaktige kjeks, i utgangspunktet bare med smak av litt kakao, hentet fra flotte kraftmamma Vibeke. Jeg har valgt å tilføre litt ekstra julestemning og smak i form av pepperkakekrydder, noe som funka som ei kule! 
Kjeksene kan lages både i en ordentlig sprø, eller litt seigere versjon, alt etter oppbevaring. Har du eggehviter liggende til overs er dette en perfekt måte å bli av med dem på. Og har du det ikke så kan du bare sluke de overflødige eggeplommene du får, siden rå eggeplommer er noe av det mest næringsrike som finnes konsumerbart. Pisk dem luftig med litt søtning, og du har verdens smidigste og deiligste eggedosis! Eller hva med å bruke dem til hjemmelaget is? Ingen dum idè det heller.Sprø luftige pepperkakekjeks

8 eggehviter
en liten knivsodd havsalt eller annet mineralsalt
200 g lønnesirup (ca. 1,5 dl)
5 dråper stevia vanilje (kan fint droppes om du ikke har)
3 dråper stevia toffee (kan også droppes)
2 ss kakao, gjerne råkakao
4 ss arrowroot-mel
2 ts malt nellik
2 ts malt kanel
1 ts malt ingefær

Sett ovnen på 140 C. Miks eggehviter og salt i en stor bolle (ikke bruk plast) til det er fluffy. 
Sikt over arrowroot-mel, kakao og krydderi, vend det kjapt inn med en sleiv eller noe før du mikser videre. Hell lønnesirupen i en tynn stråle mens mikseren går. Stopp når alt er godt blanda, fluffy og fint.

Fordel røra på 3 bakeplater kledd med bakepapir (ubleika er best) med litt avstand, ca. 5 store pr. plate. Evt. kan du lage dem litt mindre, sånn som jeg har gjort her - ca. 1 stor ss per kjeks. Litt avstand mellom hver er lurt, de kan flyte bittelitt ut. Plasser alle brettene i ovnen og la stå 30 minutter.
Etter 30 minutter skrur du varmen ned til 80 C, og lar kjeksene stå i 3 timer. Dette er cluet for å få de skikkelig sprø og gode. I mellomtiden rekker du å fullføre julevasken.


Når kjeksene er ferdige oppbevarer du dem i tett boks med lokk for å få de litt seige, eller uten for at de skal holde seg sprø.
*Arrowrootmel/arrowrootpulver kjøpes i enkelte helsekostsjapper med bra utvalg, men fås kanskje enklest tak i på iHerb. Arrowroot, er naturlig glutenfritt og kalles av noen pilerot på norsk. Roten finmales til pulver og dette er en av de formene for stivelse som er lettest fordøyelig for kroppen og som faktisk inneholder litt næring. Les mere om arrowroot ---> her.2 kommentarer: