tirsdag 3. desember 2013

enkelt fiken- og nøttepålegg


Tørkede frukter er vel trygt sagt noe som hører jula til. Fiken er jo en sånn god gammel traver som smaker nydelig, og som egentlig burde benyttes til utrolig mye mer enn å bare være pyntegjenstand på fruktfatet. 

Fikenpålegg er for eksempel perfekt til ost, og på toppen av et knasende godt hjemmelaget kjeks eller knekkebrød blir det intet mindre enn riktig så bra. Denne enkle sorten tok jeg likså godt å "jula" opp med litt nøttesmør, anis og kanel for å sette stemninga.


Gode knekkebrød er alltid bra å ha på lur, og hvis du sånn tilfeldigvis trenger ei veldig bra knekkebrødoppskrift, så må du rett og slett bare hoppe over til Gry (Fra jord til bord) og sjekke ut denne oppskrifta på knasende sprø frø- og nøtteknekkebrød. Himla gode er de - det er forresten de du skimter snurten av på bildet under. I går la posta hun også en ny variant av disse med kardemomme og tranebær, garantert ikke gærnt det heller. 
Så over til dagens:Fikenpålegg med nøttesmør
150 g tørkede fikener + 5-6 dadler (legges i bløt noen få timer)
2-3 ss mandelsmør eller cashewnøttsmør* 
saft fra 1/2 sitron eller 1/2 klementin
1/2 ts malt anis (kan droppes)
1 ts kanel
evt. annet krydder

Fiken og dadler dekkes i vann og får stå i fred i noen timer så de mykner. Gjerne over natten.
Hell 4 spiseskjeer av bløtleggingsvannet og den tørkede frukten opp i foodprosessor sammen med resten av ingrediensene, forutenom nøttesmøret. Smak pålegget til med mere væske, krydder og sødme (du kan evt. tilsette litt honning dersom du føler for det). Hvor mye krydder du tilsetter er helt opp til deg selv. Er du ikke begeistra for anis for eksempel, dropper du det. Rør inn nøttesmøret til slutt. Det er godt med litt kontraster, så du trenger ikke la blandingen røres helt jevn. Oppbevar i glass på kjøl.


*Nøttesmør kan kjøpes, eller lages selv. Både mandelsmør, cashewsmør og annet nøttesmør kan kjøpes på alle helsekoster, og er faktisk å finne i nokså mange dagligvarer med ålreit utvalg etterhvert.
Det er også uhyre enkelt å lage selv: nøtter kjøres noen minutter i foodprosessoren helt til fettet begynner å skilles ut fra nøttene og du har en glatt masse. Vær tålmodig, det tar noen minutter. Stopp prosessoren og skrap ned langs kantene innimellom. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar