søndag 20. oktober 2013

krydret og perfekt høstlig gresskarsuppe


Gresskar - som de fleste kjenner som en smilende rund sak i forbindelse med Halloween - er langt mer enn bare noe pyntegreier. Gresskaret er faktisk per definisjon en frukt, og finnes i et gigantisk antall ulike varianter, fasonger og versjoner. Svære kjempegresskar, bittesmå mini-gresskar, hoikkaido-gresskar og spaghetti-gresskar og turban-gresskar og flaskegresskar og sånn kan man jo holde på..... 
Sistnevnte, som finner sin plass i oppskriften under, ser forresten ut som en enorm forvokst og litt deformert hudfarget pære. Det har en nokså mild karakter, er litt nøtteaktig og svakt søtlig på smak. Smaken er nydelig, og gir en fyldig og kremete suppe. Gresskar spises sjelden rått, men brukes i både bakt, stekt og kokt tilstand. Denne frukten er kjent for å benyttes mye i både bakst og kaker, grytemat, sauser og supper.
Krydrede varmende suppeboller på kalde høstdager er perfekt, denne er helt prima! 
Gresskarsuppe - butternut squash soup
ca. 4 porsjoner
1 stort flaskegresskar, skjært i biter
5 ss smør/klarnet smør/kokosolje, smeltet
5 dl kyllingkraft, eller mer etter smak
en god dæsj malt koriander
1/2 til 1 rød chili, finhakket
4 hvitløksfedd, finhakket
havsalt og pepper
evt. litt fløte eller kokosmelk om du ønsker
litt sprøstekt bacon eller ristede nøtter


1. Sett ovnen på 180 C, og kutt gresskaret i biter. Du deler det på langs og skraper ut frøene og "spindelvevet" på innsiden med en skje. En potetskreller funker rimelig bra til å fjerne skallet, evt. så kutter du det bare bort med kniv. Kutt gresskaret i passe jevnstore biter.
2. Kle en langpanne med bakepapir eller smør den godt, og spre gresskarbitene jevnt utover. Smelt smøret/kokosoljen og ha i korianderen. Hell smørblandingen jevnt over gresskarbitene.
3. Inn i ovnen med bakeplata og bak i ca. 40 minutter til bitene er møre og fine.
4. Finhakk hvitløken og chilien i mellomtiden.
5. Fres hvitløken og chilien lett i godt smør eller kokosolje til det blir blankt og fint - tilsett kyllingkrafta, og varm forsiktig opp. 

5. Når gresskarbitene er møre og ferdigbakte plumper du dem oppi gryta og kjører alt glatt med stavmikser.
6. La suppa putre i noen få minutter, og smak til med pepper, salt og evt. litt kokosmelk eller fløte om du vil. Tilsett gjerne mer kraft og/eller kokosmelk eller fløte alt etter ønske på konsistens og smak.

Det kunne ikke passe bedre med en litt salt, crunchy kontrast til denne suppa - dryss derfor litt ristede nøtter eller sprøstekt bacon på toppen. Om du vil.Ikke tilgang på gresskar? Hva med verdens enkleste tomatsuppe?
2 kommentarer: