mandag 9. september 2013

ovnsbakte søtpoteter med avocado og bacon

Dette, kjære leser..... er et helt vilt godt måltid. Søtpotet most til hærlig graps sammen med avocado og purre er en helt fabelaktig kombinasjon, og når du i tillegg topper det hele med masse sprøstekt bacon og får det salte mot det søte blir det ganske så komplett. Dette er rett og slett noe som bare  testes.
Ord blir fattige. Skrid til verks!


Ovnsbakte søtpoteter med avocado og bacon 
4 store søtpoteter
2 avocado
en halv passe stor purreløk, finhakket
en skvis sitron
en raus mengde bacon
(Grøstad bacon er skikkelig bra bacon som du får kjøpt hos sjapper med litt bra utvalg. F.eks Meny, Ultra.
Griser som har fått bra mat og hatt det godt = GOD bacon. Vinn-vinn.)Prikk søtpotetene jevnt over med en gaffel og legg dem på et bakebrett i ovnen på ca. 220 C i en 40 minutters tid. Kjenn på dem med en gaffel om de er ferdige - de skal være myke.
I mellomtiden freser du bacon i stekepanna og kutter opp purre. Ta potetene ut av ovnen når de er klare og skjær et snitt i dem før du graver ut innholdet uten å maltraktere hele potetene som best du kan. Ha de tomme potetkroppene tilbake i ovnen i noen minutter så de blir litt mere crispy.
Mos søtpotetgrapset sammen med avocadoene og en skvis sitron og kanskje litt pepper. Ingen nødvendighet å blande det veldig veldig jevnt, det kan godt være litt rustikt med grove biter - da smaker det også best. Bland inn purre. Ta ut de crispy potetskallene og stapp de fulle av søtpotet- og avocadomosen. Topp med masse sprøstekt bacon. Bruker du skikkelig bra bacon (som ikke er fullt av tilsetningsstoffer, vann, nitritt og sukker - som f.eks baconet fra Grøstad) så hell gjerne over resten av det gode baconfettet som befinner seg i panna. (Nei, dette deilige fettet vil ikke gjøre deg verken feit eller åreforkalket. Helt sant.)
Server som en egen liten rett eller gjerne med noe kylling eller annet kjøtt på siden.

Hett tips: smaker faktisk minst like godt til frokost som til middags.

.......og en million takk til fineste Ann Mari for å diske opp med dette salige herremåltidet.
Tommel opp!
14 kommentarer:

 1. Dette både ser og høres absolutt NYDELIG ut! Skal definitivt prøves! :)

  SvarSlett
 2. Aiai, nam ! tusen takk for oppskrift !
  ps: la inn et lite spørsmål i kokos-ghee innlegget, hadde vært så fint med litt innblikk hos noen som har god (riktig) greie på det, om du har tid en dag :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager anonymus, den har gått helt i glemmeboka!
   Svarer deg nuh :)

   Slett
 3. Tusen takk for info ang skolene og fett-retningslinjene, arg, det var det jeg fryktet ja, men takk for svar :)
  Kan jeg bare spørre kort hva som gjør at du da er i tenkeboksen ang å fortsette på Atlantis (om alle skolene likvel promoterer samme visa), er det annet ved Atlantis som ikke er så bra, synes du?
  Kjenner du forresten til ernæringsstudiet ved Helsehøyskolen og har noen formening om det er en bra skole?
  Tusen takk også for fabelaktige matinnlegg her, du har en ny følger herfra :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis man har satt seg litt inn i hva den "seriøse" delen av forskningen og vitenskapen (som er mere i tråd med b.la evolusjon og fornuft) så er det mye som blir meningsløst i møtet med det pensumet man blir presentert for der. Dessverre blir det nokså bakvendt. Vil nok tro at dette er nokså likt over hele fjøla. Hvis du leser en gang til hva jeg skrev så ser du at Tunsberg ble nevnt som det mest fornuftige alternativet som kanskje skiller seg litt ut. Hvorvidt Helsehøyskolen er en god eller dårlig skole har jeg ingen formening eller viten om. Hva er grunnen til at du graver slik om jeg tør spørre? Skal du studere eller studerer du selv? Hyggelig at du liker bloggen :)

   Slett
  2. Ja, takk for info om Tunsberg, men tenkte som sagt da på en et litt større utdanningsfelt :-) Har på sikt kunne hatt lyst til å studere, ja, men blir litt ambivalent, som du sier, siden mye av materialet da blir så meningsløst, og at man til og med skal resonnere ut fra det man der lærer, derfor var det kjempefint med litt input herfra, siden du er på riktig side av "fettgjerdet", så vet man i allefall hva man har i vente eventuelt, selv om ikke
   akkurat utsiktene var lovende, dere som er i gang får røske litt opp i grumset på disse skolene:-) Takk igjen for svar, og takk for supre oppskrifter:-)

   Slett
 4. Når først avocado er nenmt, prøv denne salaten:
  1 mango (alt etter storleik)
  1-2 avocado
  salat (IKKJE kinakål)
  1 skei eddik
  1-2 skeier honning
  1-2 skeier sennep
  Du kan også ha i agurk, men i tynne skiver

  Bland dressing og ha over. Er mangoen godt modna, så kan det verta ein ganske saftig salat, så pass på litt der.
  Smakar utruleg og kan godt nyttast til kjøtrettar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Bjørn! Mango og avocado er jo et perfekt par. Får teste denne!

   Slett
 5. OMG! Ser helt himmelsk ut! :)

  SvarSlett