søndag 8. september 2013

kremet karrisuppe/karrigryte

Denne gryta er knallgrei å servere f.eks når man får gjester. Den er superkjapp, lettlaget og skikkelig smakfull. En god vinner. Aller best blir den om du gidder å ta deg tid til å kjøpe ferske reker og pille litt.
Joda, det finnes nok av kjedsomhet i rekepelling det er helt sant, men SÅ lang tid tar det ikke. Og det er det jammen verdt, skal jeg si deg. Dessuten kan du koke god rekekraft på rekeskallet på kjappe tjue minutter, noe som gjør suppa enda mere tasty, næringsrik og helsebringende som bare det.
Kraft er skikkelig supermat, bare titt her
Bildet under fra Instagram er restemat fra dagen etter, hvor jeg også tilsatte litt ekstra fisk i form av sei.


(Mindre smakfulle, langt seigere og gamle reker i lake som ofte både inneholder sukker og masse tilsetningsstoffer, er det jo like greit å bare droppe først som sist.) 

Selvsagt er det ingenting i veien for å lage denne gryta med både kylling, svin, annen fisk - eller lam, for den saks skyld. Schmaker godt!Karrisuppe/karrigryte
1 løk, finhakket
2-3 hvitløksfedd, finhakket
2 paprika skjært i strimler; en rød og en grønn eller en gul og en rød eller noe sånn, du bestemmer
3-4 ts karri
1-2 ts paprikapulver
3 dl kokosmelk eller fløte
1 dl fiskekraft/skalldyrskraft eller hvitvin
safta av en halv sitron
salt og pepper
en haug med reker, selvsagt er ferske best

smør eller klarnet smør (ghee) eller kokosolje til stekning, kokosghee er også helt ypperlig til denne gryta


Finhakk løk og hvitløk og skjær paprikaene i strimler. På litt mere enn middels varme steker du løken til den blir blank og myk. Bruk masse godt smør. Tilsett hvitløken og paprikaen og la det surre til paprikaen viser tendenser til mykhet. Hiv i krydderet: karri og paprikapulver og fres det litt rundt. Tilsett en god kladd smør om det er tørt oppi der. Ha i sitronsaft og krafta eller hvitvinen og la det putre på middels varme noen få minutter til det har kokt inn noe. Hiv i fløten/kokosmelken og la det putre i en fem minutters tid. Tilsett rekene helt mot slutten (hvis ikke blir de tyggisseige og det er ikke deilig) og server pronto.


Superenkel rekekraft kan du lage sånn:
100 g smør/klaret smør smeltes, ca. 500 g rekeskall og hoder hives i,. Fres til væsken har trekt inn. Fyll på med en god klunk hvitvin og hell på med vann til rekene dekkes. Ha i 2 grovhakket løk, gjerne en dæsj tomatpurè og et par hvitløksfedd. La småkoke i 20 minutter. Voila.


Resten av kraften tar du selvsagt vare på, slik at du kan lage gode sauser, flere gode supper eller rett og slett bare drikke fra koppen. Det er supermat for hele deg! Frys det gjerne ned i poser eller terninger og ta opp etter behov.1 kommentar: