tirsdag 20. august 2013

simpel tomatsuppe fra scratch

Suppe er en hærlig og rask hverdagshit. Det går innmari raskt å slenge sammen, og så smaker det så uendelig mye bedre enn den liksom-maten du finner i pulverform i butikkhylla. Både for smaksløker - og for ikke å snakke om hva det gjør med kroppen. Har du i tillegg en god dose kraft i røra, så har du virkelig supermat så det holder! Slå gjerne til med dobbelt eller trippelt opp når du først er i gang, så kan du enkelt lade fryseren med litt skikkelig fast food som er kjapt tilgjengelig når det trengs.

Hjemmelaget tomatsuppe 
2-3 pakker med hakkede tomater (ikke velg tomater fra hermetikkboks*)
tre-fire små sjalottløk eller en vanlig gul løk, finhakket
en god dæsj tomatpurê, ca. et par ss
1-3 hvitløksfedd, alt etter smak og behag
1 ts spisskummen
en dæsj honning
en dæsj god balsamico (kan droppes)
urter: basilikum, timian, oregano osv. tørket eller ferskt
havsalt og pepper
kraft fra kylling eller storfe (kan droppes)


(*Hermetikkbokser inneholder ofte store mengder BPA, noe du ikke vil spise. BPA er et giftig kjemisk hormonforstyrrende stoff som også finnes i mye av plasten vi omgås. Mye hermetisert mat inneholder dette, uten at vi er klar over det, og hermetiserte tomater er ofte ekstra "fulle" i BPA siden tomatene inneholder syre som tærer på boksene og hjelper stoffet å lekke ut i maten. Oppfordrer deg derfor til å velge hakket tomat på kartong, det er stort sett like tilgjengelig. Les mer om dette her og her.)

Gjør slik og sånn:
1. Finhakk løken og hvitløken.
2. Fres løken på middels varme i litt smør til den blir fin og blank. Tilsett finhakket hvitløk og fres et lite minutt, før du tilsetter en dæsj tomatpurè og spisskummen og freser et lite minutt til.
3. Hell i tomatene, litt honning, urter og balsamico (hvis du har) og la det hele koke opp, for så å putre på lav-middels varme.
4. Har du kraft tilgjengelig, spe med dette til ønsket smak og konsistens. Kraft er en kilde til næringsstoffer og mineraler du knapt nok finner maken til noe sted, og for ikke å snakke om; tidenes smakshever! Suppa når helt klart nye høyder med litt kraftinnslag. Kraft kan - og bør inkluderes i mang en rett. Det er ikke vanskelig å lage sin egen kraft.
Men som nevnt - har du det ikke tilgjengelig kan du fint lage suppa uten altså. Smak den til med salt, pepper og krydder, og har du ikke kraft - spe gjerne i en raus mengde kaldpresset olivenolje mot slutten.

Suppa er klar til å inntas relativt kort tid etterpå, men om du har litt tid å avse er den aller best om den får lov å surre litt ekstra på plata (gjerne en god halvtime-time). Kokte egg og stekt kjøtt er prima som fyll og ekstra innslag i suppa.
2 kommentarer:

 1. Tusen takk for herlig
  og flott inspirasjon :)
  Denne er notert og skal
  prøves ut en dag :)
  Klem fra Mette

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig Mette
   -fint å kunne være til inspirasjon :)
   Klem fra meg

   Slett