mandag 24. juni 2013

hjemmelaget, superkjapp og god ketchup

Ketchup? Et fast innslag og en evig klassiker for veldig mange. Med all grillmaten, pølsene og det som lignende er, er det nok trygt å si at vi er inne i høysesong når det kommer til ketchupkonsum. Heldigvis - det finnes noen alternativer til den trauste og vasne kjøpeketchupen, som ikke akkurat kan sies å være noen gastronomisk knockout. Kjøpeketchup inneholder dessuten, forutenom litt tomat, en god mengde vann og haugevis med sukker, inkludert en god dæsj diverse e-stoffer og annet snusk de fleste ikke engang vet hva er. En ganske dårlig deal med andre ord. Denne hjemmelagde, simple og langt mere smakfulle hurtigvarianten derimot er gjort på et lite svusj, og smaker dessuten toppen.Ikke inneholder den et gram sukker og den smaker både fyldig og nydelig i forhold til den vasne og sukkerpumpede kjøpeketchupen. Tipp topp tommel opp og vinn-vinn på alle måter.

Og har du litt bedre tid, hva med å prøve Mariannes ekte ketchup? En skikkelig ketchup laget ved melkesyregjæring og som dermed inneholder melkesyrebakterier som også vil hjelpe til med fordøyelsen og bedre næringsopptaket fra maten. Kan på det sterkeste anbefales. Ketchup blir aldri det samme.

Kjapp og god hjemmelaget hurtigketchup med soltørket tomat
1 pakke soltørkede tomater (tørkede og saltede, ikke de som ligger i dårlig olje)
1 kartong hakkede tomater
2 hvitløksfedd
en dæsj paprikapulver
en dæsj spisskummen
en smule tørket ingefær (kan droppes)
pepper
bailikum, oregano, timian (kan droppes)
Du kan gjerne bløtlegge de soltørkede tomatene i noen timer før ketchupen lages, men det går også greit å skippe det. Kjør alt sammen til en glatt masse med stavmikser eller foodprosessor og juster med litt mere hakkede tomater dersom du synes konsistensen er for tykk. Smak til med pepper, eventuelt litt salt og de krydderiene du vil ha. Fiks ferdig! Oppbevares på glass og er holdbar et nokså greit antall dager i kjøleskapet.

Takk til siljehaukedal på Instagram for inspirasjon!


2 kommentarer:

 1. Hei!Hvor mange tomater er det i en kartong? Inger

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Inger!
   En kartong tilsvarer vel noe sånt som 500 g tomater - akkurat hvor mange det er er jeg neimen ikke sikker på.

   Slett