tirsdag 5. mars 2013

vita hjertego' - hjertet har det bedre uten!

Mange har kanskje fått med seg den økende oppmerksomheten omkring Vita Hjertego'-produktene de siste dagene. Bakgrunnen er at Mills sine bastante påstander i reklame knyttet til disse produktene, som skal være så hjertevennlige, er stappet av fullstendig villedende informasjon. Det finnes dessverre ingen forskning eller teorier som støtter påstandene om at disse produktene skal kunne være snille mot hjertet ditt. Tvert imot.

Vitas "hjertegode" matfløte med alle sine tilsetningsstoffer og merkelige ingredienser kvalifiserer milevis langt fra å kunne kalles fløte, og den "hjertegode" margarinen - ei kjemisk fremstilt og kunstig smørje likeså. Kan du i din livligste fantasti tenke deg at noe slikt kan være helsefremmende, eller i beste fall godt for hjertet ditt?
Trenings- og kostholdsekspert Pål Jåbekk sa det fint: "Akkurat nå kan jeg tenke meg få som er med på å spre så mye ukunnskap og uhelse som Vita hjertego'. Verden ville vært et bedre sted uten disse produktene."

Det er på tide å våkne og slutte å sove i timen.  Det er på tide å slutte å ta absolutt alt man får servert rett på fatet som god fisk og sannhet. Er vi virkelig blitt så ukritiske? Og kunnskapsløse? Skal det virkelig være så vanskelig å tenke seg til, å faktisk forstå, at kjemisk fremstilte og hardt bearbeidede sauser, oljer og andre margaringuffer er fryktelig mye værre enn det naturlige alternativet? Ærlig talt. Vi må begynne å tenke, og legge til en god dose fornuft.

Gry på bloggen fra Jord til bord har lappet sammen et flott og godt innlegg som jeg velger å dele videre her. Anbefaler alle å lese dette, og ta denne utfordringen:

Anmeld Vita Hjertego´for villedende markedsføring!



"Vita Hjerte-go" er er en produktserie som lener seg på ulovlig markedsføring. Det finnes ikke dokumentasjon eller vitenskapelig forskning som støtter påstanden om at disse produktene gir deg bedre helse eller er bra for hjertet.  

Jeg oppfordrer deg av hele mitt hjerte å bruke 2 minutter av livet ditt på å være din forbrukermakt bevisst- KLAG TIL FORBRUKEROMBUDET, I DAG! (Nedenfor finner du link og fremgangsmåte for klaging. Det tar deg ytterst liten tid..) 

Kim og Therese er to matentusiaster og begge helsepersonell som brenner for optimal helse og har skrevet innlegget som kommer herunder. Vi venter nå på en skikkelig saftig anmeldelse fra autoritært hold i kjølvannet av denne kampanjen, så bli med skap en endring med din forbrukermakt, i dag! Jeg oppfordrer deg også til å dele dette blogginnlegget på face-siden din, til jobbkolleger og andre som kan bli med å få disse tulleproduktene bort fra butikkhyllene. Kjenner du bloggere som kan poste dette innlegget eller skrive et tilsvarende så er ingenting bedre enn det. Dere står fritt til å klippe og lime det dere lyster fra mitt innlegg her!!!




Anmeld Vita Hjertego´for villedende markedsføring!
Av Kim og Therese


Nå er det på tide at vi forbrukere bruker stemmen vår og sier ifra når ting er riv ruskende galt. Mills DA må anmeldes til forbrukerombudet for brudd på markedsføringsloven!

Nå for tiden kjører Mills DA et reklamestunt for sitt produkt Vita Hjertego´ Mat, og Vita Hjertego´ Fraîche, som skal være en "sunnere" erstatning for rømme og fløte. I reklamene blir vi advart mot det "farlige” mettede fettet. Og det er nettopp denne advarselen om "det farlige” mettede fettet, samt “det sunne” umettede fettet, “det som er godt for hjertet” vi reagerer på. Disse påstandene er absolutt ikke evidensbaserte. Mills DA pusher derfor bevisst villedende informasjon i reklamene for å fremme sine produkter.
 

 ”Visste du at usunt mettet fett har en en viktig betydning for utviklingen av hjerte- karsykdommer? Heldigvis er det forskjell på fett, og ved å bytte til nyheten Vita Hjertego´ Fraîche, så får du mer av det sunne fettet som er godt for hjertet. Vita Hjertego´ Fraîche kan brukes på samme måte som vanlig rømme og creme fraîche. Bytt til vita hjertego´!!”

 ”Visste du at det er forskjell på fett? Og at det usunne metta fettet har stor betydning for utvikling av hjerte- karsykdomer? Men den gode nyheten er at du fortsatt kan spise godt med nyheten Vita Hjertego´ Mat, får du mer av det sunne, umetta fettet. Det som er godt for hjertet.”  Kvinne: ”Vita Hjertego´ Mat kan brukes på samme måte som vanlig matfløte Så du kan nyte god mat med god samvittighet. Bytt til Vita Hjertego´!!”


Nyere studier om fett
Flere ferske studier viser at mettet fett er nødvendig og faktisk meget sunt å innta (Haug og Christophersen 2008, Halleraker 2012, Storhaug 2011, Storhaug 2012, Yamagishi et al 2010). Det er derimot de vegetabilske omega-6 fettsyrene, som er hovedfettkildene i Vita hjertego´ sine produkter (og selvsagt også i Fraîche og Mat) som øker forekomsten av betennelse. Studier (de Oliveira Otto 2012) har vist at mettet fett fra meieriprodukter er spesielt sunt med tanke på hjerte- og karsykdommer. En blodfersk studie (Kratz, Baars og Guyenet 2013) som ble publisert i The European Journal of Nutrition i år bekrefter at det ikke finnes noe holdepunkt for hypotesen om at melkefett eller fettrike meieriprodukter skal øke sjansen for overvekt eller risikoen for hjerte- og karsykdom. Forskerne konkluderer dessuten med at inntak av fettrike meieriprodukter er omvendt proposjonalt assosiert med risikoen for overvekt, med andre ord så blir man slank av å innta mettet fett.


Ikke evidensbasert
Derfor er påstanden om at disse Vita Hjertego´produktene et ”sunnere alternativ” til creme fraîche og fløte er rett og slett juks og bedrag. I følge en helt ny meta-analyse (Ramsden et al 2013) øker disse fettsyrene dødelighet grunnet hjerte- og karsykdommer med opp til 35%, samt dødelighet uansett årsak med 29%. En annen meta-analyse fra 2010 (Siri-Tarino et al) konkluderer med at konsum av mettet fett ikke øker risikoen for hjerte og kar sykdommer. Dessuten viste et nyere studie fra 2012 (Galvao et al) at et høyt inntak av mettet fett økte overlevelsesraten fra hjerteinfarkt betraktelig, sammenliknet med både høyt inntak av flerumettet fett eller mager kost. Haug og Christophersen skriver i et brev til redaktøren i Tidsskriftet for den Norske Legeforening (2008) at de advarer mot de nåværende rådene om økt konsum av magre melkeprodukter og plantemargarin (slik som f.eks Vita Hjertego´) da forskning viser at melkefett gir mye nyttige næringsstoffer. Her (http://tidsskriftet.no/article/1638883) kan du lese hele artikkelen.

Juks og bedrag
Det er tydelig at Mills DA er utdatert og ikke følger med på nyere forskning når de så bastant går ut med å advare mot det ”farlige mettede fettet”. De har ikke reelle holdepunkt for dette, og dermed er disse reklamefilmene og plakatene et brudd på markedsføringsloven § 2. “Markedsføringslovens § 2 forbyr bruk av villedende opplysninger i markedsføring. Bestemmelsens første ledd lyder slik:«Det er forbudt i næringsvirksomhet å anvende uriktig eller av annen grunn villedende framstilling som er egnet til å påvirke etterspørselen etter eller tilbudet av varer, tjenester eller andre ytelser.»Villedende fremstilling vil både gjelde bruk av feil opplysninger og opplysninger som er objektivt uriktige, men er fremstilt på en villedende måte. Av praksis følger det at kravene til sannhet og til klar uttrykksmåte skjerpes når barn og unge er målgruppen.” (Regjeringen.no 2013)










Linn fra Pure Food Lifestyle har skrevet en veldig enkel oppskrift på hvordan du klager på denne reklamen.

SLIK KLAGER DU:

Åpne opp denne linken i en ny fane: http://forbrukerombudet.no/2007/07/klager-tips-spoersmaal


Da kommer du inn på denne siden, hvor du huker av på nest nederste punkt og trykk "Gå videre"












Velg mellom bokmål eller nynorsk, og trykk "Gå videre"


Neste side ser slik ut, og her er det bare å sette ett "huk" i nederste valgmulighet:









Lim inn denne teksten eller utform din egen tekst under "klagen gjelder":

Jeg anmelder herved Mills DA for brudd på Markedsføringsloven i sine reklamer for Vita Hjertego´ Fraiche og Vita Hjertego´ Mat.

I reklamene hevder de at mettet fett er farlig og at vegetabilsk flerumettet fett er godt for hjertet. Det er ingen bevis for disse påstandene. Det finnes ingen bevis for at mettet fett fører til hjertesykdom. Dette er en myte som aldri har blitt bevist. Tvert imot finnes det flere nyere studier som beviser at mettet fett er sunt. Det finnes også flere studier som beviser at vegetabilsk flerumettet fett øker faren for hjerte- og karsykdom og død. Mills DA bryter helt klart markedsføringsloven § 2 når de driver med denne villedende markedsføringen av disse produktene. Selve navnet, Vita Hjertego´, er også villedende i denne forstand, da det lurer forbrukere til å tro at produktene fremmer helsen



Gå videre.
Ingen vedlegg å laste opp- Gå videre.
Nesten ferdig: Nå fyller du ut navnet ditt og adresse, og trykker på "send"

Super fort gjort, og du gir et viktig bidrag.






Se her hva produktet inneholder:


Kjernemelk (33 %), vann, skummet melk (20 %), solsikkeolje (7,5 %), rapsolje (7,5 %), fortykningsmiddel (modifisert stivelse, xantangummi, karragenan), aroma, stabilisator (kaliumfosfat), emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer, E 435), antioksidant (alfatokoferol), farge (betakaroten)


(Denne infoen finner du på nettsiden til Mills sin egen side for produktserien http://www.vitahjertego.no)



Kremfløte inneholder faktisk bare en ting. Kremfløte! Hva tror du er best for helsen din?









Referanser:
Galvao T.F., Brown B.H., Hecker P.A., O'Connell K.A., O'Shea K.M., Sabbah H.N., Rastogi S., Daneault C., Des Rosiers C. og Stanley W.C. 2012. High intake of saturated fat, but not polyunsaturated fat, improves survival in heart failure despite persistent mitochondrial defects.Cardiovascular research. 93(1), 24-32.
Haug A. og Christophersen O.A. 2008. Gi barna helmelk! Tidsskriftet for den Norske Legeforeningen 128 (71).
Halleraker J.H. 2012. Bør vi spise mer mettet fett? Sykepleien 100 (9), 66-69.
Kratz M., Baars T. og Guyenet S. 2013. The relationship between high-fat dairy consumption and obesity, cardiovascular, and metabolic disease. European Journal of Nutrition 52(1), 1-24
de Oliveira Otto MC, Mozaffarian D, Kromhout D, Bertoni AG, Sibley CT, Jacobs DR Jr, Nettleton JA. 2012. Dietary intake of saturated fat by food source and incident cardiovascular disease: the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. American Journal of Clinical Nutrition 96(2), 397-404
Ramsden, C.E., Zamora, D., Leelarthaepin, B., Majchrzak-Hong, S. F., Faurot, K. R., Suchindran, C. M., Ringel, A., Davis, J. M. og Hibbeln, J. R. 2013. Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis.
Siri-Tarino P.W., Sun Q., Hu F.B., Krauss R.M. 2010. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. American Journal of Clinical Nutrition 91(3), 535-46. 
Storhaug H. 2011. Feil om fett. Tidsskriftet for den Norske Legeforening 132 (2600).
Storhaug H. 2012. Fett i kosten og hjertesykdom: Vil en utskiftning av mettede fettsyrer med flerumettede kunne redusere hjerte-og kardødligeheten i befolkningen? Bacheloroppgave i ernæring. Oslo: Bjørknes Høyskole 2012.
Yamagishi K, Iso H, Yatsuya H, Tanabe N, Date C, Kikuchi S, et al. 2010. Dietary intake of saturated fatty acids and mortality from cardiovascular disease in Japanese: the Japan Collaborative Cohort Study for Evaluation of Cancer Risk (JACC) Study. American Journal of Clinical Nutrition 92(4), 759–765.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar