søndag 17. mars 2013

tid for en friskere fremtid

Noe er katastrofalt feil. Rundt om i Sverige (og likeledes i Norge og mange andre land) forsøker mennesker å leve sunt, i henhold til råd både fra media og alskens reklamebudskap. Men for flere og flere kryper vekten oppover med årene. Magen krangler og helsen svikter.


Matrevolutionen
Problemet som skal løses

I familien og blant venner finnes sykdommer som diabetes, hjertesykdom og kanskje til og med demens eller kreft. Vi ser på det som normalt. Og vi forsøker å fortsette sånn som vi blir fortalt at vi skal; spise færre kalorier (ignorere sulten) og løpe mer, spise frukt fem ganger om dagen, spise fettfattig og fullkornsrikt, spise mere fiber (sagflis) for magen og lettmargarin (billig industrifett) for å senke kolesterolet. Vi lærer oss å bli redde for ordentlig mat.


Mange kjemper videre, år etter år. Men det virker håpløst. Vekten og helsen svekkes hos flere og flere. Kanskje er løsningen et besøk hos legen for å få medisiner som demper symptomene. Eller en fedmeoperasjon, der friske mageorgan skjæres bort for å hindre deg i å spise. Eller kanskje er løsningen en annen.


Det finnes en sunnere og mer naturlig løsning på dagens problemer med fedme og vestlige sykdommer. Flere og flere mennesker innser det, og mere erfaring og forskning viser at det fungerer. Kostdoktorn.se - Sveriges mest populære helseblogg, er en god guide i emnet.
Litt om innehaveren av bloggen og forfatteren til dette innlegget: 


Andreas Eenfeldt er svensk, lege og spesialist i allmennmedisin. Han er 41 år og har arbeidet som lege i 12 av dem. Hans hovedinteresse handler om hvordan man optimalt sett burde spise med tanke på langsiktig helse og normal vekt. Det er det han prøver å hjelpe sine pasienter med å oppnå. Målet er å oppnå en retur og vei tilbake til god helse og en minimert bruk av medisiner. Målet med denne bloggen er å nå ut til flere med samme målet. Vi skal tilbake til god helse.
MATREVOLUSJONEN

En stor forandring er på gang. Den kan revolusjonere din fremtidige helse - og vekt. Den kan gjøre det samme for familien din og vennene dine. Og det handler ikke om noe rart eller merkelig, det handler bare om å spise riktig mat. Mat som kroppen din er utviklet for å spise.

Enda viktigere: denne revousjonen avhenger av deg. Om dette lykkes eller ikke, avhenger av personer som deg. Dette er for deg som våger å sette spørsmålstegn ved gammel, feilaktig skremselspropaganda. Du som vil lære deg den egentlige sannheten som finnes bak reklamebudskapene vi konstant fôres med. Du som vil forbedre din egen helse og bli en inspirasjon for andre.


For å kunne gjøre det blir du først nødt til å sette spørsmålstegn ved to store misoppfatninger, to misforståelser som mange enda tar for gitt at er sannhet. 


Først: 
-Misforståelsen som handler om at kjemiske og kunstige lettprodukter som er fulle av tilsetningsstoffer er bra for helsen din, mens riktig mat er farlig (f.eks egg, kjøtt, smør). 
Og så:
-Misforståelsen om at kaloritelling er den eneste måten å holde vekten på. Dette til tross for at alle andre dyr i naturen holder seg slanke - uavhengig av tilgang til mat - selv uten å ha peiling på hva en kalori i det hele tatt er.


Här tillverkas lightprodukter
Produksjon av lettprodukter; her margarin.
Sannheten er at lettprodukter er fullstendig unødvendige. I verste fall er de farlige, fedmeskapende, og fabrikkene der de produseres er muligens skitnere og eklere enn du noen gang kan forestille deg. Det er ikke ekte mat. Nyere forskning avslører og avdekker feilene og misforståelsene bak fettfrykten. Dette er snart på vei ut. Kaloritelling, på den annen side, blir rett og slett en unødvendig "spiseforstyrrelse" som blir overflødig i det din naturlige appetittkontroll ikke styres og ødelegges av meningsløs og moderne junk food.
De eneste som tjener på blind kalorifiksering er selskaper som Coca Cola.


Men la oss starte der det begynte.
HVA ER DU DESIGNET FOR Å SPISE?

Menneskenes utvikling, vår evolusjon, tok millioner av år. Så lang tid tar det å fundamentalt endre våre gener, tegningene og skissene av kroppen vår. Under hele den lange tiden fikk vi tildelt gener som var tilpasset det livet vi levde, og den maten vi spiste. Våre kropper er derfor justert og tilpasset den maten våre forfedre spiste.


Miljoner års historia
Disse stegene tok millioner av år....

Så hva spiste egentlig dine forfedre? De var under nesten hele menneskets evolusjon og utvikling jegere og sankere. Det innebar at de spiste den maten de fant, og som finnes i naturen. Det fantes ingen fabrikker som produserte mat - vi dyrket ikke engang vår egen mat. Vi måtte klare oss og ta til takke med det vi fant i naturen.


Hvilken mat fins i naturen? Man kan jakte og fiske for å få kjøtt og fisk. Man kan sanke spiselige saker og ting: røtter, nøtter, ville frukter og bær, egg og spiselige planter. Dette var maten vår for millioner av år. Denne maten er rik på proteiner og fett. Den inneholder som regel bare moderate mengder av grove og fiberrike karbohydrater. Denne maten kan vi kalle steinaldermat, eller paleo (ofte brukt på engelsk) om du vil. Dette er i seg selv et meget godt utgangspunkt for god helse.


Hva inneholdt så maten til våre forfedre ikke? Blant annet de store mengdene rent sukker og raskt fordøyelige karbohydrater, eksempelvis hvitt mel. Stivelse. Mat som dette kom langt senere, da jordbruket startet og fabrikkene kom på plass. Mat som dette er vi genetisk helt uforberedt på, og mat som dette kan gi store uforutsette konsekvenser.KATASTROFENS BEGYNNELSE

Den moderne fedmeepidemien har gått vanvittig fort. Det hele startet for bare 29 år siden, i 1984. Hvordan er det mulig?


29 år
Dette siste steget, tok bare 29 år....

En så raskt utviklende epidemi må skyldes noe i miljøet. Noe som for eksempel får enkelte mennesker til å bli mer sultne, spise mer og gå opp i vekt.


Hva skjedde egentlig i 1984?


Mange ting har selvfølgelig forandret seg siden da. Men det jeg tror har hatt aller størst innflytelse, var en stor kampanje som ble lansert for å lære det amerikanske folk å frykte fett. Teorien om at fet mat økte kolesterolet og førte til hjertesykdom (helt uten klare bevis) begynte å ses på som sannhet. Tanken var at mindre fett i maten skulle virke forebyggende mot hjertesykdom. Men det fantes flere forskere som prøvde å advare mot at hele teorien og kampanjen var et risikabelt eksperiment. 


Aldri før i historien har man rådet en hel befolkning til å unngå å spise ekte, naturlig mat. Gammeldags og ærlig mat som kjøtt, smør og egg. Hva skjer hvis du spiser mye mindre av slik mat? Du blir mer sulten. Blir du sulten spiser du mer av andre ting for å bli mett.
Den andre og mest energirike andelen næring du kan velge å spise i stedet for fett er.... karbohydrater. Matvarer som brød, pasta, ris og poteter. Samt brus, godteri, kaker, chips og pommes frites. Ny mat. Mat som vi ikke har hatt tid til å tilpasse oss genetisk.
Alle former for karbohydrater (enten det er grovbrød, sukker, ris, pasta o.l) brytes ned til enkle sukkerarter allerede i magen. De blir tatt opp i blodet og hever blodsukkeret, og dermed også utskillelsen av det fettlagrende hormonet insulin.
Høye nivåer av insulin i blodet forteller kroppen at den må forbrenne og kvitte seg med sukkeret - og lagre fettet til senere. Men hva hvis "senere" aldri kommer? Hva hvis man ganske kjapt spiser mer karbohydrater og øker insulinet enda en gang? Ironisk nok, kan mindre fett i maten (via mer karbohydrater og dermed mer insulin) føre til fedme.

La oss ta en titt på hva som skjedde.
FEDMEEPIDEMIEN

Her er den sinnsyke utviklingen i andelen overvektige mennesker som har pågått i USA siden 1980-tallet, da frykten for fett spredte seg:


USA-fetmaDenne utviklingen har gått utrolig fort. På bare EN eneste generasjon, så tredobles andelen overvektige mennesker fra over 10 prosent til over 30 prosent. Ytterligere like mange er overvektige. Bare et lite mindretall er fortsatt normalvektige. Det begynner nå å bli unormalt å være normalvektig i USA.Fedmen rammer voksne, men også etterhvert flere og flere barn:

barnfetma650
Er han bare lat? Eller er problemet et annet? Blir han forgiftet?

Denne syke fedmeepidemien som hadde sitt opphav i USA har senere blitt observert i alle andre land som har innført lignende fettskremte kostholdsråd. I Sverige tredoblet andelen av personer med fedme seg, fra 5 til 14 prosent. Epidemien i Sverige tok helt av i 1989, da den fettfattige Nøkkelhullsmerke-ordningen (som er vel så kjent i Norge) ble innført. Ordningen hadde blitt testet ut i den fattige byen Norsjö, som nå dessverre innehar rekorden i fedme.


Fedme skyldes vanligvis på at folk er for late og grådige. De spiser mer enn de forbrenner. Sistnevnte er selvsagt sant i teorien, men her mister man allikevel hele poenget. Hvorfor spiser folk mer enn de burde? Hvorfor er deres hunger så utrolig stor? Hva er det som gjør oss unormalt sultne?


Fedmeepidemien tok fullstendig av da lettproduktene startet å fylle hyllene. Produkter der man altså har fjernet den naturlige andelen fett. Dette erstattes i stedet med mer sukker, og mer av andre karbohydrater; stivelse. Mat som ikke metter. Og mat som øker blodsukkeret og dermed også det fettlagrende hormonet insulin
Dette hormonelle signalet som gis til fettlagringen, er grunnen til at så mange blir sultne, spiser mer, og følgelig går opp i vekt.FEDME OG DE VESTLIGE SYKDOMMENE

Denne fedmeepidemien ville i seg selv vært ille nok. Men uansett hvor enn fedme dukker opp som et problem, blir også andre sykdommer stadig mer vanlige. Vi kan kalle dem de vestlige sykdommene, og du vil garantert finne dem et sted i familien.


Sjukdomar
De vestlige sykdommene

Diabetes type 2, hjertesykdom, tidlig demensutvikling, problemer med å få barn, og til og med vanlige kreftsykdommer som brystkreft og tykktarmskreft. De er alle sterkt koblet til fedme.

Den vanlige forklaringen handler om at fedme skyldes overspising og at man jogger for lite. Siden kan fedmen øke risikoen for disse sykdommene på sikt. Men det finnes en betydelig mer riktig forklaring.
Kanskje det samme i maten vår som gir økt sult og fedme, også er det som i det lange løp fører til alle disse sykdommene? Mat som kroppene våre er ikke laget for å spise kan føre til alle mulige slags tenkelige problemer i kroppene våre.

Det er en horribel fremtidsvisjon. Fedmen fortsetter å spre seg over hele verden og et tiår senere er disse sykdommene årsakene til enorme mengder lidelse og død. For hvert år fortsetter denne utviklingen i helt fullstendig feil retning.

Den gode nyheten er at vi kan snu trenden. Hvorfor skulle det ikke gå? Vi trenger bare å gjennomskue disse feilene som førte oss inn i uføret - og korrigere dem.FETTFRYKTENS FALL OG MATREVOLUSJONEN

Forandringen er allerede på god fremmarsj. Flere og flere gjennomskuer misforståelsen bak den unødvendige redselen for naturlig fett. I Sverige har forandringen kommet langt. Svenskene svikter nå det utdaterte og umoderne fettfattige Nøkkelhullsmerket.Exempel på riktig mat
Riktig mat, tilnærmet slik våre forfedre spiste


Færre og færre kjøper 80-tallsduftende produkter som lettmelk, ekstra lett, lettost eller lettmargarin som Becel (tilsvarer Vita Hjertego', Brelett og andre bordmargariner). For den kunstige margarinen skjer det nå en dramatisk kollaps, og på bare noen få år har salget falt med mer enn halvparten. I stedet kjøper folk mer smør - så mye at det med jevne mellomrom bli smørmangel i butikkene.

Årsaken, er at det ikke finnes noen grunn til å være redd for naturlig fett. Flere og flere gjennomganger av all vitenskap viser nå at frykten for det naturlige mettede fettet har vært en enorm feil. Mettet fett, som smør, er helt ufarlig og flere og flere bli klar over det;


- Flere og flere svenske professorer og eksperter erkjenner nå at mettet fett er ufarlig.

- DNs (Den svenske avisen Dagens Nyheter) Science Editor innser at mettet fett er ufarlig.
- Årets vitenskapsjournalist Ann Fernholm har skjønt det.
- Gjør du?

De eneste som fortsatt klamrer seg fast til de motbeviste fettfattige kostholdsrådene er Livsmedelsverket (en slags blanding av Mattilsynet og Statens ernæringsråd, eller noe lignende), som står bak Nøkkelhullsmerkingen og de påtvungede lettproduktene til skolebarn. Kanskje er de redde for å tape ansikt hvis de innrømmer at de har gitt dårlige kostholdsråd i flere tiår?


I de senere årene har det blitt bevist at fettfattige dietter ikke bare er unødvendig - det kan også være helsefarlig. Lavfett-kosthold gir oppsving i vekt, dårligere helseverdier, mer diabetes, og på tvers av to store studier, har det vist seg å gi MER hjertesykdom enn fettfattige matvarer. Nå er det klart at det ikke er noen helsemessige grunner til å spise kunstig margarin i stedet for naturlig fett. Frykten for naturlig mettet fett var en feil og en misforståelse.


Det var den første misforståelsen. La oss gå over til den andre; at vi tvangsmessig behøver å telle kalorier for å holde oss slanke og kontrollere vekten.
NATURLIG VEKTKONTROLL UTEN SULT


Er alle dietter like bra? Handler det virkelig bare om kalorier inn og kalorier ut? Er det eneste du trenger å vurdere for å gå ned i vekt to ting? Spise mindre og løpe mer?

Som en svensk "ekspert" brukte å si: Det er like enkelt å slanke seg med bringebærbåter (bilde). Det er bare å spise færre bringebærbåter. Er det virkelig så lett å gå ned i vekt?

Og hvordan har det seg da at disse unyanserte rådene fungerer så dårlig i praksis? I studie etter studie påvises det at disse rådene er dårligst i test. Jeg har spurt tusenvis av mennesker i løpet av mine forelesninger om de kjenner noen som langsiktig har kunnet holde vekten nede ved å spise søtsaker og godterier. Ingen har svart ja. Ingen.


Problemet er at rådene om å bare spise mindre kalorier og forbrenne mer må kalles for skrivebordsslanking, en skrivebordsteori. Rådene fungerer godt teoretisk, å sitte med en kalkulator og spekulere, men det fungerer dessverre helt elendig i praksis. 


Hvorfor? Svaret er enkelt. Det krever bare et enkelt ord. Sult.


Jojo-bantningMan blir ikke mett av noen få bringebærbåter eller godterier til lunsj. Dèt er problemet, og det er et gigantisk problem. Mennesker liker nemlig ikke å være sultne. Likevel forutsetter rådene om å "spise mindre og løpe mer"  at man skal holde ut med sulten over lang lang tid. Mange klarer det en uke eller i beste fall noen måneder. Men nesten ingen klarer å være sultne i årevis eller resten av livet. Før eller senere vil man spise seg mett igjen og går opp i vekt.

Voilà: jojo-slanking.


Hemmeligheten til langsidig vektkontroll er ikke selvdisiplin, tvangsmessig kaloritelling eller å kunne fortrenge sin kropps normale signaler. Hemmeligheten er å leve på en måte slik at man blir passe sulten. Da vil man ikke spise mere enn det man trenger: passe mye. På den måten kan kroppens medfødte regulering av vekten fungere som den skal.


Hvordan minsker man så sulten slik at man kan spise seg mett og likevel gå ned i vekt? Enkelt, viser det seg å være. Man unngår den maten som vi mennesker ikke er tilpasset å tåle: store mengder sukker og  lettfordøyelig stivelse. Man spiser kost som har lavt innhold av karbohydrater, lavkarbokost eller LCHF som det også kalles.


Gang på gang har effekten av dette kostholdet vist seg. Her er resultatet av en studie der den ene gruppen spiste fett- og kalorifattig kost, mens den andre gruppen spiste seg mett på lavkarbokost.
HVA ER EKSTREMT?


Vad är extremt?


Hvilket bilde fremstår som ekstremt? Det høyre, eller det venstre?


Til venstre opererer man bort friske kroppsorgan. En såkalt gastric bypass-operasjon. Man skjærer bort magesekken og en del av tarmen på en overvektig person, for å hindre ham eller henne fra å spise.

Til høyre ser vi lavkarbomat, best i vitenskapelig test for vektnedgang minst 18 ganger på rad. Mat som ligner på hva mennesker spiste før. Riktig mat, skikkelig mat.

Jeg tipper at du også synes bildet til venstre forestiller det ekstreme. Men sånn ser man ikke saken i helsevesenet. Der ses ennå lavkarbokost på som ekstremt, av personell som er fastgrodd i gammel fettskrekk og kalorifikserende tankespor. Fedmeoperasjon ses som normalt, noe vi burde gjøre mere av, selv om det allerede gjennomføres 10 000 årlige operasjoner.


På løpende bånd forsøker vi å operere våre medfødte kropper for å tåle den vestlige industrimaten, i stedet for å faktisk tilpasse den maten vi spiser til kroppene våre og det de faktisk er designet for. Når personer med fedme søker hjelp av helsevesenet får de kostråd som er dårligst i test. Når de så mislykkes med disse dårlige rådene, konkluderes det med at de er håpløse tilfeller - for late, for grådige - og så tilbyr vi oss å skjære bort de friske magesekkene deres.


Det er sykt, og det må forandres. Risikoen er at fremtiden vil bli seende, om mulig, enda verre ut. Gastric bypass-kirurgi fungerer ikke alltid bra i lengden - etter et år begynner de fleste å gå opp i vekt igjen. Hva gjør vi da? Allerede nå eksperimenteres det med enda mere forvrengt kirurgi, som hjernekirurgi, eller implanterte bulimi-slanger for vektnedgang.

DIABETESREVOLUSJONEN


Diabetes er en av våre mest vanlige sykdommer - minst 350 000 svensker er rammet. Det finnes garantert noen innad i din familie eller blant dine venner. 

Sjuk kostpyramid
Syke kostholdsråd til diabetikere
Diabetes er en enorm epidemi over hele verden. Flere og flere mennesker får sykdommen og de blir normalt aldri friske igjen. I stedet forværres sykdommen år for år. Etterhvert blir behovet for medisiner større og de rammes med tiden av komplikasjoner som blindhet, ødelagte nyrer, tidlig demens, amputasjoner, for å snakke om noe. Hele denne elendigheten regnes som normalt. Men hvorfor?

Tenk om den medisinske behandlingen personer med diabetes fikk var skadelige? Råd som forhøyer blodsukkeret, som igjen gjør at de behøver enda mer medisiner? Råd som i lengden gjør dem fetere og sykere? Råd som dreper dem for tidlig? Det høres umulig ut. Men det er det som er sannheten.


Ingen rammes hardere av den mosegrodde redslen for naturlig fett enn en diabetiker. Diabetes (både type 1 og 2) er sykdommer der kroppen har vanskelig for å kontrollere sitt eget blodsukker. Blodsukkeret blir veldig lett høyt.
BlodsockermätareSå hvor kommer sukkeret i blodet fra?

Blodsukkeret kommer fra maten vi spiser. Det kommer fra karbohydratene vi spiser. Stivelsen i brød, pasta, ris og potet blir raskt til druesukker i magen. Når det kommer ut i blodet kalles det blodsukker.
Hvorfor gir man en diabetiker råd om å passe seg for fett og i stedet spise blodsukkerforhøyende karbohydrater? Mat som gjør dem sykere?

Enkelt. Det er den gamle motbeviste teorien om at fett gir hjertesykdom som enda spøker. Ettersom diabetikere har ekstra høy risiko for hjertesykdom så har man trodd at de behøver å være ekstra nøye med å unnvike fett. Da må de spise seg mette på blodsukkerforhøyende karbohydrater i stedet. Den maten som gjør de sykere.


Så fort vi innser at naturlig fett er ufarlig så faller hele grunnlaget om å gi sprø kostholdsråd til diabetikere. Da kan de i stedet spise mat som gjør dem friskere. Helseeffektene er ofte dramatiske. De sykdomsskapende kostrådene til diabetessyke er den største medisinske skandalen i moderne historie. Nå må dette ta slutt. Heldigvis er forandringen langsomt på gang. De nye rådene fra Socialstyrelsen (tilsvarer Helsediektoratet i Norge) anbefaler nå varmt lavkarbokosthold til personer med diabetes.


KOLESTEROL
Kolesterol

Den unødvendige redselen for fett og kolesterol startet epidemien av fedme og diabetes. Moderne vitenskap viser hva misforståelsen dreide seg om.Vi trodde at alt kolesterol var farlig. At lavt kolesterol alltid var bra, og høyt kolesterol alltid var dårlig. Det var feil. Sannheten er - som vanlig - mer komplisert enn som så. Viktigere enn å ha lavt kolesterol er å ha godt kolesterol. Å ha mye av det gode, beskyttende HDL-kolesterolet. 

Og hvordan får man det? Jo, enklest gjennom å unngå sukker og mel, og i stedet spise seg mett på fetere, mer næringsrik mat.

Å passe seg for fett helt unødvendig og i stedet for det spise mye lettfordøyelige karbohydrater risikerer å gi farlig kolesterol: små, skumle, tette LDL-partikler og mangel på det beskyttende HDL-kolesterolet. Det er derfor fettfattig mat snarere ser ut til å gi mere hjertesykdom.
FETTSKREKKENS SISTE STRID
De resterende fettskremte stalinistene mister mere og mere bakkekontakten. Til tross for at naturlig fett er bevist å være helt ufarlig, tvinges mange barn i førskoler og skoler enda til å spise lettprodukter (som skummetmelk, lettmargarin og "plast"ost). Vi gjør barna en bjørnetjeneste. Lettprodukter metter mindre. Enten blir barna sultne og trøtte - eller så spiser de mer av andre, ofte verre ting. Store barn løper selv enkelt og kjøper brus, energidrikker og annet når skolematen ikke metter.

Det er lett å forstå hvor ille ute Livsmedelverket er nå. De anbefaler amming - og senere bare lettmelk. Morsmelk inneholder 4,5 % fett (en stor del er nettopp mettet fett).
Lettmelk? 0,5 %.

Hvem tar feil? Moder Natur eller Livsmedelverkets 80-tallsluktende kostlære? Det er ikke veldig vanskelig å gjette.

Heldigvis dumper nå mange skoler påbudet om lettprodukter og slipper ekte smør inn i varmen igjen. For eksempel alle skoler i Stockholm etter at DN hadde gransket dumhetene:
-Livsmedelverkets fettskrekk får steinhard kritikk i DN
-Stockholms smørforbud avskaffes etter kritikken

Les mere om mat til barn her.DE VESTLIGE SYKDOMMENES FORFALL

Hva kommer til å skje om stadig flere begynner å unngå den nye maten; sukkeret, melmaten, de industriproduserte, lettfordøyelige karbohydratene? Ingen vet sikkert, men mulighetene er enorme.

Mengder av de sykdommene vi i dag tar for gitt, var mer eller mindre ukjente hos folk som ikke spiste denne type mat. Fedme, diabetes, hjertesykdom, vanlige kreftformer som brystkreft, tykktarmskreft og prostatakreft. Karies. Og mange flere sykdommer.
Hos mange vestlige sykdommer vet man at lavkarbokost veldig raskt kan ha dramatisk positive effekter. For eksempel ved overvekt, diabetes, søtsug/sukkeravhengighet, vanskeligheter med graviditet, epilepsi og vanlige mageproblemer som oppblåst mage, gass, diarè og mageknip. Her er muligheten enkel:

Prøv. 


Test noen få uker og du kommer til å se effekten. Les gjerne om andre som har gjort det samme og bli inspirert av det de har gjort. Mere om ulike sykdommer og lavkarbokost.
MOT EN FRISKERE FREMTID
Revolusjonen er i gang og vi er faktisk på vei mot en friskere fremtid. I Sverige våkner flere og flere. Den svenske Socialstyrelsen (ttilsvarer som sagt Helsevesenet i Norge) godkjente i 2008 rådene om LCHF i forhold til medisinsk behandling. Nå anbefaler de lavkarbokost til diabetikere. De nye nordiske kostholdsrådene forkaster rådene om å spise mye karbohydrater og lite fett - disse rådene mangler vitenskapelig støtte og var en stor feiltagelse fra starten av. Gårsdagens misforståelser er blitt gjennomskuet i Sverige: naturlig fett er ufarlig. Vektkontroll handler ikke om kaloritelling, men om å spise mat som gir moderat sultfølelse (hva nå enn Coca Cola vil ha deg til å tro. Ja, det er sant. Les her.) Dessuten er vekten bare en begynnelse, for dette handler om helse.

Utviklingen er tydelig på vei i riktig retning, og Sverige er tidlig ute sammenlignet med andre land. Kanskje kan vi i Sverige bli først i verden med å reversere fedmeepidemien og dramatisk forbedre folkehelsen? Men motstanden, den kommer til å være steinhard.
Forvent mange desperate helsealarmer fra tabloidavisene på veien. Motstanden kommer dessverre fra dårlig oppdaterte eksperter som sitter fast i den gamle tankegangen. Samt fra junk food, skrapmat- og legemiddelindustrien som tjener på status quo. De tjener på billig juksemat som kan selges dyrt med skamløs markedsføring - til syke mennesker som trenger sine daglige piller og på dyr fedmekirurgi (à 100 000,- per gang) i stedet for skikkelig, ærlig mat. 

Motstykket til disse igjen blir vanlige folk, som du og jeg. Men det er ikke så dumt. Sånn starter alle revolusjoner, og dette er i full fremmarsj. Mange eksempler finnes og hundrevis av folk har allerede gått i forveien. Det er viktig. Rundtom i Sverige (og selvsagt også i Norge) kan hundretalls om ikke millioner av mennesker kunne revolusjonere sin egen helse, bare ved å spise skikkelig mat. De gode nyhetene er at dette kan skje. Og mange av dem kan inspireres av deg. Naturligvis ikke gjennom at du maser på folk som ikke er klare for forandring - det vil selvsagt være meningsløst. Det du i stedet kan gjøre er å være en inspirasjon.


I det opprinnelige innlegget kan du til høyre se "Hall of fame". (Bilder av mennesker som selv har forandret sin egen helse). Alle disse menneskene ble selv en gang inspirerte av noen som hadde testet lavkarbokost. Noen inspirerte dem og det forandret igjen deres liv. Nå gjør de det samme for mange flere. 


Om du vil, kan du gjennomføre den samme reisen. Prøv selv og du kan raskt forandre din egen helse. Lær deg mere. Gjennomsku og se bort fra dagens myter og reklame. Og når du etterhvert møter noen som er nysgjerrige, noen som har spørsmål - da kan det være du som forandrer et liv.
På den måten, om så bare èn person, men etterhvert flere og flere - bare gjennom å spise riktig mat, kan vi bevege oss på veien mot en friskere fremtid.

Èn person kan ikke forandre verden. Men èn million mennesker kan.
(Lurer du på hva du kan gjøre med elendigheten? Det finnes mange muligheter. Tips gjerne alle du kjenner om kostdoktorn.se, for eksempel.) Del gjerne innlegget videre med andre.

Ikke minst: les boken til Andreas Eenfeldt "Matrevolusjonen". En helt fantastisk bok.


Innlegget er skrevet av Andreas Eenfeldt. Det opprinnelige innlegget "Dags för en friskare framtid" i sin helhet i svensk versjon med alle kildehenvisninger, finner du ved å klikke her.4 kommentarer:

 1. Kjempebra innlegg!
  Dette er jo så interessant og ikke minst viktig for ALLE å få med seg!

  God søndag!
  melissa

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt Melissa, så enig så enig!

   Takk og riktig god søndagskveld til deg og :)

   Slett
 2. Wow, kjempe interessant innlegg!! Dette ga meg mye motivasjon :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette måtte bare deles videre. Fabelaktig hvis det også motiverer :D

   Slett