mandag 25. mars 2013

påskesnop til egget: appelsinmarsipan, bringebærsjokolade og nøttekonfekt


Det er slett ikke noe vanskeligere å lage noe god, sunn snask til påskeegget enn det er å lage noe usunt. Tvert imot. Det er faktisk nøyaktig like lett, og dessuten i de aller fleste tilfeller minst like godt. 
Her får du tre små varianter av noe digg du kan lage i denne gule høytiden.


Resultatet av dagens vel gjennomførte kjøkkentjeneste ble både sjokoladekonfekt med nøttefyll, sjokoladebiter med bringebærgelè og kuler av appelsinmarsipan med sjokoladetrekk. 


Glad påske! 

Sjokoladebiter med bringebærgelè
2 dl vann
150 g bringebær (frosne går fint)
3 ts gelatinpulver
en dæsj lønnesirup, litt kokossukker eller noen dråper stevia vanilla cream

100 g mørk sjokolade
1 ss kokosolje, ghee eller smør


Kok opp vann. Trekk vannet til side og ha i bringebærene. Mos dem godt. La den varme blandingen stå og trekke i en halvtimes tid mens du diller med andre ting. Sil blandingen gjennom en sikt eller lignende så du får en klar ren bringebærvæske. (Bringebærgrapset du får til overs tar du bare vare på, så kan du spise det sammen med litt yoghurt og nøtter eller bruke det til noe annet godt.)

Ha bringebærsaften over i kasserollen igjen og varm opp. Når det koker, drar du det til side og rører inn gelatinpulver og eventuell søtning. Jeg synes lønnesirup er rimelig godt. Smak til. Hell blandingen i en liten bolle og sett i kjøleskapet. Smelt sjokolade sammen med kokosolje eller smør over vannbad eller forsiktig i mikro. Ha en liten teskje sjokolade i hvert rom i konfektformen så du får et tynt lag. Smør blandingen litt opp etter "veggene". Sett i fryseren. Når gelèen har blitt passe avkjølt, tar du konfektformen ut av fryseren og har i en teskje av bringebærgelèen i hvert rom. Til slutt fyller du opp med resten av den smeltede sjokoladen slik at det dekker jevnt i formene. Sett tilbake i fryseren en liten stund, så setter sjokoladene seg raskt. Oppbevar deretter i kjøleskapet.

Appelsinmarsipankuler med sjokoladetrekk
220 g finmalte mandler, (gjerne bløtlagt, skoldet og tørket)
3 ss kokossukker (evt. lønnesirup, stevia eller annen søtning)
1 eggehvite
skall fra en hel appelsin + saft fra en halv (økologisk er å foretrekke)

120 g mørk sjokolade, minst 70 %
1-2 ss kokosolje, ghee eller smør


Med denne oppskriften tok jeg i bruk en aldri så liten snarvei - i stedet for å skolde og male mandlene selv og siden kverna mi har streika, brukte jeg ferdig finmalte mandler. Se her, dette kjøpes enkelt på helsekost. Om du ikke kjøper ferdig, er det bare å hive mandlene i kokende varmt vann, la de stå noen minutter og så skvise hver mandel så de spretter ut av skallet sitt. (Ideelt sett burde også mandlene bløtlegges og tørkes først). Deretter maler du de fint i en mandelkvern eller foodprosessor.

Så er det bare å hive mandler, eggehvite, appelsinsaft, appelsinskall og søtning i en bolle, smake til og kna det sammen. (Bare vær obs på at dersom du bruker kokossukker vil marsipanen knase litt sukkeraktig når du spiser. Jeg synes dette er helt ålreit, men du kan gjerne løse det ved å kjøre kokossukkeret fint som melis i en liten foodprosessor). Rull små runde egg i ønsket størrelse og form de som du foretrekker. Jeg fikk ca. 30 passe små egg. Sett kaldt i noen minutter.

Smelt sjokoladen sammen med kokosolje, smør eller ghee og dypp hvert egg i sjokoladen. Tre hvert egg på en liten tannpirker eller pinne når du dypper, så går det raskt og enkelt. La sjokoladekulene stå kaldt til avkjøling. Oppbevares i kjøleskap.


Sjokoladekonfekt med nøttefyll-oppskriften finner du om du tar turen over til Melissa sin fine blogg.


6 kommentarer:

 1. Jeg er innom for å se etter noe snop, så ser jeg du linker inn til meg. Det var koselig!
  Tror jeg må prøve meg på den marsipanvarianten din! Yummy! Vi har jo appelsiner i hagen for tiden!

  GOD PÅSKE!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du tittet innom Melissa! Fine og inspirerende sider må jo linkes til synes jeg. Nøttekonfekten ble skikkelig tommel opp. Synes marsipanvarianten din så minst like god ut som min!
   Det var i allefall ikke feil med litt appelsin i marsipanen - heldige deg som har fri tilgang ;) Spansk sol og shortstemperatur er nok heller ikke feil - misunner deg den!

   God påske i retur!

   Slett
 2. Så deilig med sunn sjokolade :) God påske

  SvarSlett
 3. Du inspirerer! Skulle akkurat til å sette i gang med å lage påskegodis. Blir nok gelégodteri og marshmallows, men de marsipaneggene ser jo supersøte ut. Smart å fylle sjokolade med gelé forresten, da blir det jo som de bringebærformede sjokoladen som i hvert fall jeg er veldig glad i. God påske :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var liksom det disse bringebærsjokoladene skulle forestille da - en slags liten rip-off ;) Ikke helt som originalen, men i det minste vanvittig mye sunnere, og resultatet ble faktisk veldig så tilfredsstillende og mye bedre enn forventet.
   Så du lokker med både gelègodterier og marshmallows altså... da venter jeg i spenning på oppskrift!

   God påske igjen Ida :)

   Slett