mandag 21. januar 2013

mokkabrownies med nøtter - uten mel, sukker, melk og eggVanlige brownies, hvis man kan kalle det det, er akk så godt, men det er på ingen måte noen kjempebombe at det ofte inneholder mye næringsfattig og dårlig mel og bøttevis av sukker som kroppen dessverre ikke nyter spesielt godt av.
Jeg har observert av statistikken at det er flere, ja nesten opptil ganske mange som søker etter "brownies uten sukker" og "brownies uten mel" men som tragisk nok (hvis man kan si det slik) bare ender opp på innlegget om fantastiske, seige brownies.Brownievarianten under her, skulle vel ha det "hele" sånn sett. Blottet for både mel, egg, melk og ikke minst raffinert sukker skulle denne kvalifisere rimelig bra, i allefall i jakten på noe annerledes. Laget med naturlig sødme fra dadler, fylde fra diverse nøtter og god smak fra kakaoen får du en litt "twista" brownie, og en som er langt fra så stusselig og kjip som den kanskje høres ut.


Mokkabrownies i rå form

180 g valnøtter (gjerne bløtlagt og tørket i forkant*)
65 g mandler (gjerne bløtlagt og tørket i forkant*)
130 g kakao
300 g myke dadler
2 ss kaldpresset kokosolje eller smør
1 ts vaniljepulver eller vaniljeekstrakt
1/3 ts salt

250 g cashewnøtter, usaltede
150 g flytende honning eller lønnesirup (evt. en miks)
1 dl espresso/sterk kaffe

1. Finn frem en smal brødform i ca. 1,5-2 liter størrelse og smør den godt med litt smør eller kokosolje.
2. Fjern steinen fra alle dadlene. Dette er en enkel jobb som gjøres lett med fingrene ved å bare "rive" daddelen opp og ta ut steinen. Legg dadlene i en skål etterhvert og sett til side. 
3. Kjør valnøttene og mandlene helt fint i en foodprocessor eller en blender. 
4. Tilsett så alt utenom dadlene: kakao, olje/smør, vanilje og salt og bland videre sammen. 
5. Så hiver du i et par dadler i slengen, og kjører blenderen/processoren litt etter litt. Etterhvert som dadlene jobbes inn i massen tilsetter du litt flere. Når alle dadlene er tilsatt og du har fått en jevn, fin og fast sjokolademasse trykker du den ut i brødformen. 
6. Lag så mokkatoppingen ved å kjøre cashewnøtter, sirup/honning og kaffe til en jevn og glatt masse (den har fint potensiale til å bli enda glattere og jevnere enn du observerer på bildet her. Ha litt tålmodighet, og kjør på til fettet slipper nøttene. Stopp prosessoren noen ganger underveis og skrap ned nøttemassen som samler seg langs kantene.) Hell mokkamassen over sjokolademassen og sett det hele i frysen for et par timer eller lengre. Skjær brownien i ønskede biter (obs! mektig) og la den hvile 5-10 minutter før du setter tenna i. 

Ps. Brownien er holdbar flere uker i fryseren. Den kan også oppbevares og serveres rett fra kjøleskapet, men jeg slår gjerne et slag for den frosne varianten også.
Oppskriften har jeg knabbet hos Goddess in the raw.*Å bløtlegge og tørke nøtter før man spiser de er en innmari lur ting å gjøre. Tradisjonskost forklarer deg hvorfor og hvordan HER.2 kommentarer:

  1. Herlig oppskrift - den lagres i arkivet for utprøving. Jeg må holde meg unna det meste (føles det i alle fall som enkelte ganger), så disse er perfekte for meg. Liker at de ikke inneholder tilsatt sukker :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hærlig Mariann! De fleste har jo godt av å holde seg unna "det meste", så denne er absolutt helt topp :)

      Slett