torsdag 10. januar 2013

mandel- og nøttemelk


Mandelmelk er en fin greie. En melk som i all hovedsak lages ved å blende sammen mandler og vann. Langt mer tilfredsstillende enn det høres ut, altså. 
Enten det skulle være av allergiske årsaker, etiske grunner eller noe annet, er mandelmelk et innmari greit alternativ til den vanlige pasteuriserte kumelken. Melken dekker mange av de samme bruksområdene, og byttes lett ut der hvor du ellers ville brukt vanlig melk.
Den mandelbaserte melken har ingen skumle tendenser til å irritere tarmsystemet slik som vanlig animalsk melk i pasteurisert variant gjør (såfremt nøttene bløtlegges tilstrekkelig nok i forkant slik at stoffer som har negativ effekt på næringsopptaket i tarmen nøytraliseres). 

Nøttemelk, som noen også kaller det, kan lages i flere ulike varianter med alt fra hasselnøtter (veldig godt!), cashewnøtter, paranøtter og til og med valnøtter - eller hva med pistasj?
Mandel- eller annen nøttemelk
3-4 dl mandler (cashewnøtter, hasselnøtter osv....)
7 - 10 dl vann (juster mengden etter hvor "tykk" melk du vil ha)
en god ts rent salt (havsalt eller annet uraffinert salt)
naturlig søtning etter ønske og smak: dadler, honning, lønnesirup, vaniljepulver eller litt stevia

Bløtlegg nøttene i godt med vann sammen med saltet i minimum 6 timer, men gjerne og helst over natten. Skyll mandlene godt noen ganger i vann. Hiv dem i en bolle og bruk stavmikseren eller putt de i blenderen sammen med ønsket mengde vann alt etter hvor "tykk" du ønsker melka. Kjør mikseren eller blenderen en liten stund til du har fått en melkeaktig væske og en "pulverisert" mandelmasse. Finn frem en egnet flaske du kan oppbevare melken på. Jeg bruker en glassflaske med kork. Videre trenger du en stor finmasket filterpose/nøttepose eller et kjøkkenhåndkle, som du siler massen gjennom (et litt mere detaljert opplegg i bilder kan du se f.eks her). Skvis de siste restene av melken ut av mandelmassen. Tilsett ønsket søtning om du vil ha det. Blend inn noen få dadler, litt honning, lønnesirup og/eller f.eks litt vanilje. Oppbevar melken kjølig. 

Holdbarhet beregnes til ca. 5 dager, men jeg drikker melken så lenge den lukter fint og smaker godt.


Mandelmassen, eller mandelpulpen som det kalles, som du får til overs kan du oppbevare i en tett pose i kjøleskapet og strø over frokostblandingen, putte i kakebunnen eller f.eks lage cookies av. Nøttegrøt er også godt. Andre alternativer er å fryse det ned til senere bruk, eller tørke det i stekeovnen (sett ovnen på ca. 50-60 grader, spre det utover en bakeplate og la det stå natten over), og f.eks male det til mandelmel.


2 kommentarer:

  1. Ja! Mandelmelk er knallgodt, og så egner den seg kjempebra til matlaging, baking, smoothies osv. Nam!

    SvarSlett