tirsdag 15. januar 2013

glutenfrie croissanter

Myke, fine, fluffy og til og med flakete croissanter. Glutenfrie.
Yes, please!Glutenfrie croissanter
160 g schär b-mix
125 g jyttemel
1/2 ts fiberhusk
1/2 ts salt
60 g sukker
1,5 dl kaldt vann
2 ts tørrgjær
1 toppet ts bakepulver
1 egg
180 g smør
egg til pensling1. Vei opp smøret, legg det i plast og putt det i fryseren. Bland alle ingrediensene til deigen, hiv dem i kjøkkenmaskinen og la den elte i noen få minutter, eller kna alt godt sammen for hånd til du har en fin og fast deig. Pakk deigen i plastfolie og la den ligge i kjøleskapet i minimum to timer, eller over natten.2.Når du er klar for fortsettelsen henter du først smøret fra fryseren og rasper det på et rivjern. Smøret rives direkte på et stort stykke plastfolie. Når du er ferdigraspet pakker du sammen plastfolien med smøret i og legger det i kjøleskapet. 


3. Ta så ut deigen. Strø litt mel på kjøkkenbenken (ikke overdriv) og kjevle deigen ut i et passe tykt rektangel. (Det er ikke så farlig om rektangelet ikke ser fotografisk perfekt og helt nøyaktig kantete ut).


4. Hent smøret fra kjøleskapet og fordel det over 2/3 av deigen. På bildet under er jeg i gang, men smøret skal også dekke hele den nærmeste delen av deigen på bildet. Fordel det noenlunde jevnt.


5. Ta så tak i den delen av rektangelet som det ikke er smør på (som da blir lengst fra deg) 
over halvparten av den delen med smør. Brett så over den siste delen med smør (se under).
Du vil nok oppleve at deigen ikke er verken spesielt samarbeidsvillig eller elastisk, så det er helt 
normalt at den "sprekker" litt og får noen rifter i kantene. Revner den litt er det bare å bruke fingrene og klemme eller lappe den litt sammen.6. Brett så det lange rektangelet du nå har halvveis inn mot midten, og brett den andre delen over der igjen (akkurat som du gjorde over, bare motsatt vei). Poenget er at smørlagene skal komme i minst mulig kontakt med hverandre. Du skal nå ha en lignende firkantklump som den du ser under. Pakk klumpen inn i plast og legg den i kjøleskapet i 25 minutter.


7. Når deigen er klar for neste runde, gjør du omtrentlig bare det samme som du allerede har gjort: hent deigen, legg den på kjøkkenbenken og kjevle den fra deg til du har et medium tykt, avlangt rektangel. Bruk litt melmiks etter behov, men ikke overdriv. Brett sammen inn mot midten, først den ene delen, før du bretter den andre over. Du skal ende opp med den samme klumpen som du hadde i forrige runde(på bildet over). Pakk i plast og legg i kjøleskapet i 25 minutter. Når 25 minutter har gått, gjentar du denne prosessen enda gang til. Totalt tre runder i kjøleskapet i løpet av denne seansen altså. 


8. Når de siste 25 minutter har gått, tar du ut deigen og kjevler den ut til et passe tynt, avlangt rektangel som du kan dele i to på langs (på bildet over har den andre raden allerede havet på stekebrettet). Bruk et pizzahjul eller lignende og del de avlange rektanglene i firkanter, som du igjen deler i to slik at du får trekanter. 9. "Strekk" bittelitt i deigen og rull sammen til små søte horn.


Avhengig hvor store du velger å lage de, vil du ende opp med ca. 8-14 croissanter.
Plasser croissantene på stekeplate med klede over og la de hvile i 1,5 time.
Du vil oppleve at de ikke hever spesielt mye før de kommer i ovnen.
Når det nærmer seg steking setter du ovnen på 175 C, varmluft. Husk å pensle de små søte croissantene med egg før de går i ovnen, ellers vil de få et noget traust utseende.
Stek i ca. 10-15 minutter. Avkjøl på rist, og nyt de gjerne lunkne.


  


Nam, nam nam. Aller best blir det med godt syltetøy eller som på bildet over, masse sjokolade til.


22 kommentarer:

 1. Tusen takk for oppskriften! Jeg hadde planlegget å prøve en oppskrift fra en nederlandsk blogg, men har ombestemt meg til din. (Hun elter inn all smør helt i begynnelsen).

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Da er det bare å håpe det smaker, Karien :)
   Hadde en prøverunde hvor smøret ble eltet litt for mye og forsvant inn i deigen. Ble ikke noen særlig croissantfølelse av det nei.. ;)

   Slett
 2. wow, Ane, du er så sinnsykt flink. Jeg blir så imponert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Julianne! Hver eneste gang du legger igjen et spor her er det så mange fine ord. Jeg blir så glad!

   Slett
 3. Du lager så mye godt :) Elsker croissanter,men har aldri smakt ferske som er hjemmelaget.Takk for du deler :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Anna! Da får du satse på disse en gang du ikke skal spare på kosen ;)

   Slett
 4. Tusen takk for at du deler!
  Dette må prøves.
  Jeg er kjempe imponert av alt det gode du lager.

  SvarSlett
 5. Selv takk, for hyggelig kommentar! Slikt varmer.

  SvarSlett
 6. Jeg fant deg på FoodGawker! Haha, verden er jammen liten :) Disse ser himmelske ut!

  SvarSlett
 7. So happy I can translate your page! I've been searching for a good gluten free croissant recipe for years! I will try this one soon.

  SvarSlett
  Svar
  1. Great! Hope the translator (and the recipe) works out well for you.

   Slett
 8. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 9. Hej igen.. Jeg har lige kigget igen og tror at der er gået galt i den med google translate:) så nu har jeg ikke noget spørgsmål.. Jeg går igang med det samme:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Katrine og takk for fin kommentar. Da håper jeg du fant ut av det og at croissantene blir suksess. Du får gi en liten tilbakemelding! :)

   Slett
  2. Det kan du tro.. uhh glæder mig til min første croissant i 13 år:)

   Slett
  3. SÅ.. De blev så gode! Jeg fyldte dem med nougat og nød dem med veninderne her til aften.. tak for en skøøøøn opskrift:)
   Jeg har brugt den til min blog og henviser til din fine side og virkelig gode fotovejledning.
   //Katrine

   Slett
  4. Så utrolig hyggelig at det falt i smak! Det gjør meg riktig riktig glad. Takk for alle fine ord -og veldig flott side du har selv om jeg må si det:)

   Slett
 10. Så bra å finne en oppskrift på crossiant! Da kan jeg endelig spise denne himmelskheten!
  Men et lite spm....
  Går det an å fryse disse?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan du! Bare å fryse ned, og slenge dem i ovnen etter behov. Bruk gjerne varmluft og tin dem på ca. 180 C til de er gjennomvarme.

   Slett
 11. kor lenge skal dei stå i omnen? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hadde jeg visst utelatt å informere om ja, beklager! Dette ser du bare an, men ca. 10-15 minutter eller rundt deromkring.

   Slett