søndag 16. desember 2012

spicy sjokoladenøtteboller

Her kommer et pent lite alternativ til julesnacksen. Dadler hører jo julen til, og i disse godbitene er det dadler som får lov til å stå for søtningen som et alternativ til det hvite, raffinerte og ikke veldig næringsrike sukkeret som vi kanskje får i oss litt for mye av, spesielt i disse julekostider. Et naturlig godt og definitivt smakfullt alternativ.
Man kan så absolutt kose seg, både med og uten sukker -og både med og uten chili om du ikke vil ha det så spicy. Til og med godkjent av herren i huset, som mente disse smakte litt marsipanaktig, 
og det er vel heller ikke helt feil?


Spicy sjokoladenøtteboller
ca. 20-30 stk
80 g valnøtter, bløtlegges
60 g cashewnøtter, bløtlegges
60 g mandler, bløtlegges
ca. 95 g dadler
60 g  mørk sjokolade, helst 70 % eller mørkere
 1 ts kakao
1 ts kanel
1-2 ts chilipulver, juster etter smak 
(evt. revet appelsinskall, tørket ingefær, nellik, kardemomme o.l)
150 g mørk sjokolade til overtrekk
kakao til dryss

1. Bløtlegg nøttene og mandlene, det vil si: legg dem i en bolle og fyll opp med vann til det rekker et par cm over nøttene. La det ligge i minimum èn time, eller gjerne over natten. 
2. Fjern steinene fra dadlene. Dette er enkel business. Bruk hendene og "riv" dadlene i to før du tar ut steinen, eller bruk en kniv og snitt et lite hull før du tar den ut. Dette går kjapt.
3. Hell så vannet av nøttene, og kjør nøtteblandingen til en passe fin masse i en blender eller foodprosessor. Det er opp til deg om du vil kjøre den fullstendig glatt, eller beholde noen småbiter innimellom. Jeg gikk for det siste, siden det gir litt mere tyggemotstand og tekstur i bollene. Tilsett så et par dadler om gangen, og la de blendes inn i nøtteblandingen litt etter litt til du til slutt har en passe fast og fin masse. 
4. Smelt sjokoladen over vannbad eller raskt i mikroen og bland det inn i deigen sammen med kakao, kanel og ønsket mengde chilipulver. Tilsett gjerne itt revet appelsinskall (og evt. andre "julekrydder") for et mere julete preg.
5. Rull små kuler med hendene og legg dem på fat. La kulene få en avkjølingspause i kjøleskapet i en halvtimes tid.
6. Smelt sjokoladen og ta kulene ut av kjøleskapet. Bruk en teskje og dypp kulene i sjokoladen en etter en. Legg kulene over på mat- eller bakepapir, og dryss evt. litt kakao over dem før du plasserer i kjøleskap. Kulene kan godt ligge noen timer i romtemperatur, men bør helst oppbevares i kjøleskapet over lengre tid.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar