fredag 2. november 2012

glutenfrie nydelige pepperkake-cookies


En god gammel krydderkjeks-klassiker. Oppskriften fant jeg inspirasjon til i det svenske bladet "Baka", og jeg kan ikke minnes å ha smakt så gode pepperkaker. Litt tykke, litt seige og passe sprø i kantene. Skikkelig pepperkake-cookies med andre ord. Her får du godhetsgaranti, for disse bør bare testes. Oppskriften funker også flotters til vanlige pepperkaker i figurform.



Glutenfrie pepperkake-cookies
ca. 30-40 stk små
65 g mandler, finhakket
100 g smør, romtemperert
80 g råsukker
65 g lys sirup
2 ts malt kanel
2 ts malt ingefær
2 ts malt nellik (20 nellikspiker)
1/3 ts malt sort pepper
2/3 ts natron
135 g toro lys melblanding 




1. Hakk mandlene nokså fint. 
2. Miks sammen (bruk gjerne en håndmikser) romtemperert smør, sukker og sirup. Du trenger ikke mikse det lenge, bare til det kommer godt sammen. 
3. Ha i mandlene og krydderet og bruk en slikkepott til å blande det godt inn.
4. Bland sammen natron og melblanding, og fortsett med å bruke slikkepotten og jobbe det inn i røra. 
5. Rull deigen til en pølse (ca. 20 cm lang), og surr den inn i plastfolie før du legger den i kjøleskapet i et par timer slik at den stivner litt i formen. Du kan gjerne la den ligge lengre, og det er heller ikke farlig om du lar den ligge til dagen etter, eller dagen etter der igjen.
6. Når du er klar til steking setter du ovnen på 175 C, og skjærer rullen i passe tynne skiver. Vil du lage figurpepperkaker kjevler du bare ut pølsa til en flat stor leiv og trykker ut. Legg kakene på godt smurte stekeplater eller bakepapir og stek midt i ovnen ca. 8 til 10 minutter. Følg med, ettersom steketiden kan variere fra ovn til ovn og størrelse til størrelse.

Ps. La kjeksene avkjøles helt på stekeplata før "bruk", de er skjøre før de får "satt" seg ordentlig.




8 kommentarer:

  1. Skal prøves, når jula nærmer seg litt mer :)

    SvarSlett
  2. Hei! For en fantastisk inspirerende blogg for en med cøliaki!!
    Tenkte jeg skulle prøve pepperkakene.
    Funker det å gjøre som med vanlige pepperkaker, kjevle ut og trykke ut figurer?
    Hilsen Kamilla:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Kamilla, det var utrolig hyggelig å høre :)
      Det er nok mulig å kjevle den avkjølede pølsa flat og trykke ut figurer, selv om den egentlig skal skjæres i skiver. Den må ihvertfall avkjøles litt først. Bare å forsøke! Jeg ser i allefall for meg at det burde gå rimelig greit. Du får gi en lyd hvis du prøver! Tenker jeg må teste det ut selv også.

      Slett
  3. Prøvde disse i dag. Veldig gode, men fløt ut og ble mer som blondekaker. Brukte Semper, men fulgte ellers oppskriften til punkt og prikke. Tips til hva som kan ha gått galt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Siden du fulgte oppskriften til punkt og prikke ellers, er det så godt som sikkert at det er Semper sin feil at resultatet endte sånn. Personlig har jeg gått bort fra å bruke Semper når jeg baker kjeks og kaker da jeg ikke alltid har vært spesielt fornøyd med resultatene. Bruker stort sett utelukkende Toro lys melblanding (ikke kakemiks) til kjeks o.l. , synes det innehar bedre egenskaper for denslags. Prøv en runde til med lys melblanding og se hvordan utfallet blir?

      Slett