tirsdag 27. november 2012

glutenfrie klementin- og kanelsnurrer

Den alltid så populære og elskede klementinen skal igjen konsumeres på høyt nivå for de fleste den kommende måneden. Hver person spiser visstnok i snitt over 5 kg klementiner i løpet av året, eller jula, og da helst i naturell form. Klementinene er definitivt julefrukt nummer 1, og når man først har dem her, hvorfor ikke benytte seg av dem på litt andre måter? Her kommer en oppskrift på saftige kanelsnurrer med en liten klementinvri.




Glutenfrie kanelsnurrer med klementin
15-20 stk
5 dl melk 
1 pk fersk gjær
1 toppet ss fiberhusk
1/3 ts salt
100 g sukker
200 g jyttemel  
350-380 g schär bread mix  
1 toppet ts bakepulver
1 ts kardemomme
1 stort egg, helst romtemperert
50 g kaldt smør, i bittesmå terninger
saft fra 1 klementin eller 1/2 appelsin (kan sløyfes)

Fyll:
90 g smør
90 g sukker
1-2 ts kanel
et par never finhakkede mandler (kan droppes)
revet skall fra 4-5 klementiner evt. 2-3 appelsiner




1. Varm melken forsiktig til fingertemperatur og ha den over i en bolle. Rør ut gjær, salt og fiberhusk. La fiberhusken få svelle litt mens du veier opp resten av ingrediensene.
2. Rør inn sukker, og hell i alle ingrediensene utenom smøret. La kjøkkenmaskinen svive og gå. Det går fint å bruke en håndmikser med eltekroker om du ikke har kjøkkenmaskin. Når alt melet er eltet inn (deigen skal være klissete men samtidig akkurat passe fast), tilsetter du kaldt smør i bittesmå terninger, litt etter litt. La maskinen surre videre i minimum 10 minutter. Deigen skal bli passe fast men samtidig litt småklissete. 
3. La deigen få hvile i minimum 1 time. Hevetiden er viktig, så ta deg gjerne god tid. Dess lengre hevetid dess større og luftigere. Bruk en bakematte som du smører med litt olje, eller dekk deler av kjøkkenbenken din med et lag plastfolie og smør litt olje utover plasten. Kjevle deigen lett ut til et stort rektangel. 
4. Smelt smøret, tilsett finhakkede mandler, sukker, revet klementin/appelsinskall og kanel. Rør det sammen og smør blandingen utover deigrektangelet. Ta tak i plasten og bruk den til å rulle sammen deigen til en pølse. Skjær pølsen i ønsket store skiver, og plasser snurrene på bakepapirkledde stekeplater. Etterhev bollene i en halv times tid (gjerne lengre), pensle gjerne med egg og stek deretter bollene på 180 C i ca. 15-20 minutter, alt etter størrelse. 

Ps. Som med all annen glutenfri bakst: for best holdbarhet, frys ned det du ikke bruker av bollene umiddelbart. Ta opp etter behov, de tiner kjapt. Har du en mikro så bruk gjerne den når du tiner bollene, da får du enda litt saftigere resultat enn om du skulle tine bollene i ovnen.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar