torsdag 29. november 2012

glutenfri konfektkake -delfiakake uten delfiafettDelfiakake er jo noe som for veldig mange hører julen til. En skikkelig bombe av en kake. Her har du en litt annerledes versjon av delfiakaken, den såkalte "radiokaken" som våre svenske naboer liker å kalle det -delfiakake uten delfiafett.
Slike kaker er jo i utgangspunktet fri for gluten, så her er det i grunn bare kjeksene som må erstattes med en glutenfri variant. Schär har en finfin variant av for eksempel Marie-kjeks som er forbløffende lik den originale. Eller bare dropp kjeksene og tilsett mere tørket frukt eller hakkede nøtter.
En stor fordel med denne typen kake er jo også at det går uhyre raskt å lage, og du slipper å skru på komfyren i det hele tatt. Lite gris og søl, meget praktisk og minimalt tidkrevende. 
Kaken er forøvrig veldig god, hvis det i det hele tatt skulle være noen tvil om det.
Konfektkake/radiokake/delfiakake
oppskrift hentet fra Elle Mat
300 g mørk sjokolade av god kvalitet
150 g smør
80 g melis
1 ts vaniljesukker
1 ts kanel
2 eggeplommer
15-20 glutenfrie "Maria"-kjeks fra Schär, eller bytt ut med masse tørket frukt, nøtter osv.
60 g kandisert appelsinskall eller bruk revet appelsinskall fra et par appelsiner


1. Finn frem en 1 1/2 liters brødform og kle den med plastfolie. 
2. Sett klar kjeksene, og finhakk kandisert appelsinskall eller riv appelsinskall fra et par appelsiner (du kan selvsagt bruke gelètopper også, men jeg er ikke spesielt begeistret). 
3. Smelt smøret og ta kjelen av varmen. Hakk sjokoladen fint og la den smelte i smøret mens du rører det sammen til en jevn blanding. 
4. Ha sjokoladeblandingen over i en liten bolle og hiv i melis, vanilje, kanel og eggeplommer. Bland alt godt inn. Du trenger ikke bruke mikser. 
5. Hell et lite lag av sjokoladeblandingen utover i brødformen slik at det dekker bunnen. Legg et lag med kjeks, og hell litt mere sjokoladeblanding over. Fortsett slik i tre runder, (i det midterste laget drysser jeg appelsinskallet og evt. gelètoppene) og avslutt med et sjokoladelag på toppen. La kaken stivne i kjøleskapet til neste dag eller til den har stivnet. 
Kaken har veldig god holdbarhet i kjøleskapet, og kan også fryses.2 kommentarer:

 1. Nam nam :)
  Denne så veldig god ut.
  En bra kake for meg som ikke tåler marsipan :)
  Ha en fin kveld videre og takk for deling av oppskriften.

  SvarSlett
 2. Så fint Anna, da har du en god kake i vente. Er ikke noen storfan av marsipan jeg heller, og har aldri brukt det i delfiakake uansett ;)
  Bare hyggelig å dele med andre!
  Ha en tipptopp søndag.

  SvarSlett