søndag 2. september 2012

glutenfrie mørke sjokolademuffins med lemoncurd-topping

Intens og dyp sjokoladesmak i muffinsform! Det er hva du får om du lager disse saftige muffinsene. De blir skikkelig myke og deilige i konsistensen, og får et ekstra lite positivt dytt når de spises sammen med denne syrlige og friske sitrontoppingen. Om du ikke er storfan av sitron eller bare foretrekker noe helt annet, er det fullt lovlig å bruke en annen form for glasur eller frosting. Sjokolade er jo aldri feil. Eller vanilje eller bringebær, eller karamell eller bare hva som helst. Det er helt greit å bare mumse muffinsene i seg akkurat som de er også. 


I toppingen brukes det lemoncurd, og om du ikke er så godt kjent med dette kan jeg fortelle at det er en slags sitronsmørkrem som er nydelig å bruke i alt fra paier, kaker, glasurer og terter til desserter og som pålegg på for eksempel ristet loff eller nybakte rundstykker.
Lemoncurd kan enkelt lages selv, kjøpes i de fleste matbutikker med over middels godt utvalg, eller  hos gourmetforretninger. Det er en jungel av oppskrifter der ute, hobbykokken har blant annet plukket ut noen gode oppskrifter som du finner her.Glutenfrie mørke sjokolademuffins
115 g toro lys melblanding (kan erstattes med hvetemel)
200 g sukker
50 g kakao
115 g vann, kokende
120 g melk
55 g olje
1 ts bakepulver
1 ts natron
1 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
1 stort egg

1. Sett ovnen på 180 C. 
2. Bland sammen alt det tørre i en bolle: melblanding, sukker, kakao, bakepulver, natron, vanilje og salt. Sett på vannkokeren eller kok opp vannet i en liten kasserolle på plata.
3. Hell melk, olje og egg i en annen liten bolle, visp det lett sammen. 
4. Bland alt sammen, og rør inn det kokende vannet til slutt. Bland alt sammen til du har en glatt røre. Røren blir nokså tynn, men det er akkurat slik den skal være. Det er fint å bruke et muffinsbrett, men om du ikke har det gjør du best i å doble muffinsformene, slik at muffinsene holder noe fasongen, spesielt med denne røren som er nokså tyntflytende. 
Fyll formene ca. halvfulle.
5. Putt kakene i ovnen på midterste rille og stek i ca. 12-15 minutter for vanlig størrelse, 17-20 minutter for store. Følg litt med og sjekke underveis med en bakenål. De skal være gjennomstekte, men saftige og nesten litt våte i konsistensen, så om det følger med en våt smule eller to på bakenålen er det helt okei.
Sitrontopping
160 g lemon curd 
160 g philadelphia eller kremost naturell

Bruk en håndmikser og miks lemoncurd og philadelphia eller kremost godt sammen, ett til to minutter er nok. Du kan godt piske den sammen for hånd, men det er enklere med en håndmikser, da unngår du også lettere ujevnheter og klumper. Hell litt topping over hver cupcake, eller sett toppingen noen minutter i fryseren eller kjøleskapet hvis du foretrekker en litt fastere variant. På toppen har jeg drysset over litt kakao for øyets skyld -noe som strengt tatt ikke er nødvendig.2 kommentarer: