fredag 21. september 2012

gluten-free cinnamon apple pull-apart bread

Visse ting høres bare bedre ut på engelsk. 
Som for eksempel dette eple og kanel-dra-fra-hverandre-brødet. 


 Passe kjipt synes nå jeg. 
Cinnamon apple pull-apart bread! Definitivt mye staseligere. 


Uansett. For de som ikke har snublet over disse "brødene" før, så er dette altså noe så enkelt som en kanelsnurr-oppskrift stappet i en brødform. I stedet for å rulle deigen sammen til en pølse og skjære den i skiver, smører du heller deigen som normalt og skjærer den i ruter som du putter lagvis i en brødform. Det er enkelt, og spesielt serveringmessig er det småfestlig; man kan rett og slett bare rive seg et stort flak bakst.

Jeg har raspet masse epler og puttet mellom lagene, men du kan fint bytte ut epleraspet med masse revet appelsinskall og hakkede mandler. Sånn for eksempel. Om du går for epler, bruk gjerne de hærlige norske eplene nå som de er i sesong. Eller dropp eplene dersom du bare vil ha et klassisk kanelbrød.
Dette er virkelig glutenfri bakst på sitt beste, og mye bedre enn dette har jeg vanskelig for å tro at det blir. Luftig, myk og saftig gjærbakst. En glutenallergikers gjærbakstdrøm!
Du kan selvsagt bruke denne oppskriften til å lage helt vanlige glutenfrie kanelsnurrer også.


Glutenfritt cinnamon apple pull-apart bread: kanelsnurr med epler i brødform
5 dl melk
1 pk fersk gjær
70 g smør
1 toppet ss fiberhusk
1 toppet ts bakepulver
370 g Semper fin mix 
330 g Toro lys melblanding 
85 g sukker
en snau dæsj salt
1 stort egg
romtemperert smør, brunt sukker og kanel til dryss
3 epler, skrellet og raspet

Ps! Du kan gjerne bytte ut melmiksene med andre mikser, men pass på at resultatet fort endrer seg ettersom ulike melmikser og blandinger oppfører seg ulikt. Jeg har testet forskjellige kombinasjoner og synes definitivt at Semper og Toro sammen her gir et resultat godt som gull.


1. Varm melken forsiktig og ha i smøret. La det smelte med melken og la blandingen nå fingertemperatur. 
2. Rør ut fersk gjær i blandingen med en håndvisp, og rør deretter i fiberhusken. Sett blandingen til side og la den få svelle litt mens du veier opp resten av ingrediensene.
3. Bland sammen alt det tørre i en stor bakebolle: melblandingene, bakepulver, sukker og salt. Jeg bruker en kjøkkenmaskin, men om du ikke har det har du forhåpentligvis en håndmikser med eltekroker. Bruk gjerne den. 
Hell melkeblandingen i, og sett kjøkkenmaskinen på lav hastighet. Tilsett egget. La det surre og gå, og øk hastigheten litt når alt er godt blandet. Deigen skal bli ganske fast og fin. La maskinen gå en god stund, helst 10 minutter, gjerne lengre.
4. Dekk bollen med plast, og la den vokse til det dobbelte. 1 times heving er fint. Ikke stress.
5. Når deigen er hevet til det dobbelte, smører du en bakematte eller kjøkkenbenken med litt olje så ikke deigen kleber seg fast. Unngå å bruke for mye mel, da kan deigen fort bli tørr, og det er ikke noe greit. Velv deigen ut på den oljete overflaten og kjevle den ut til en svær firkant, ca. en halv cm tykk. Hvis kjevlen henger seg fast i deigen er det helt okei å bruke bittelitt melblanding.
6. Skrell og rasp eplene. Smør deigen med masse romtemperert smør, strø med masse sukker (brunt er definitivt best) og dryss en ukontrollert haug med kanel på. Det kan nesten aldri bli for mye sukker og kanel! Jeg angrer hver gang, fordi jeg ikke var ivrig nok med mengden. Så ikke vær beskjeden.
7. Bruk en brødform på ca. 1,5 liter og bruk den som mal når du skjærer opp rutene slik at de blir passe store og passer perfekt i formen. De kan godt være så lange at de stikker litt opp. Mål opp og rut i vei. En pizzaskjærer er fin å bruke. 
8. Når deigen er ferdig rutet opp, fordeler du de raspede eplene på toppen, og plasserer den oppskjærte deigen i en godt smurt brødform. Om du bygger rutene oppå hverandre som et tårn og deretter flytter dem samlet over i brødformen, eller om du flytter en og en rute -ja det står du fritt til å velge selv.
9. Når alt er på plass i brødformen dekker du formen til med litt plast igjen. La den få etterheve en lang halvtime. Etter 20 minutter kan du sette ovnen på 175 C.
10. Når ovnen er varm, setter du brødformen inn og steker i ca. 35-40 minutter. Dekk til brødformen med litt aluminiumsfolie dersom du synes det blir i overkant godt stekt på toppen.
1 kommentar:

  1. Lyder helt sikkert bedre på engelsk! Men hvor er det smukt :)

    SvarSlett