mandag 6. august 2012

fiskekaker med parmesan og spekeskinke

Lag dine egne fiskekaker. Da har du god kontroll på hva du putter i gapet, muligheten til å spice opp ting slik du selv måtte ønske og ikke minst overvære gleden av å kunne gomle i deg dine egne, hærrlige hjemmesnekrede kaker. Dessuten er det lett. Veldig lett.

Make your own fish cakes. Then you`re in total control when in comes to what you feed your mouth, the ability to spice things up the way you want and not least being pleased to dig in your own loovely homemade cakes. Besides, it is easy. Very easy.


Som det allerede har fremkommet av overskriften, innholder ikke disse kakene bare fisk. 
En liten twist i form av parmesan og spekeskinke gjør et passe smakfullt innslag i den ellers så trauste (i positiv forstand, skal sies) og tradisjonelle hverdagsmiddagen.
Server fiskekakene med potetmos, god aioli og litt ekstra parmesan og revet spekeskinke på toppen. Og gjerne litt grønt på siden, det gjør susen.

Av fisk er det fint å både bruke lyr, hyse, torsk, sei eller annet lignende. Du kan bruke en variant eller gå for en miks. Jeg har brukt halvparten lyr og halvparten sei. Juster fiskekakene etter hva du selv ønsker når det gjelder væske, krydder og salt. Bruker du usaltet spekeskinke, kan du gjerne tilsette litt mere salt enn jeg har gjort her. Mitt valg falt på Strandaskinke, og jeg har krydret med estragon og gressløk. Du kan like fint bruke basilikum, persille, timian, oregano eller lignende krydderurter. 
Fiskekakene er fine å fryse.


As alredy mentioned in the title, not only does these cakes consist of fish.
A small twist of parmesan cheese and dried ham makes a nice tastefully element in these otherwise staid (in a positive sense, be said) and everyday traditional (norwegian) dinner.
Serve the fish cakes with mashed potatoes, some good aioli and some extra parmesan and shredded dried ham on top. And a little green something on the side, does the trick.


For fish, it is fine to use both pollack, haddock, cod, coalfish or other similar stuff. You can use either one, or go for a mixup. I used half coalfish and half pollack. Adjust the fish cakes for what you want when it comes to the milk, spices and salt. If you're using unsalted ham, please feel free to add some more salt than what I have done here. My choice fell on some salted ham, and I've seasoned with tarragon and chives. You might as well use some basil, parsley, thyme, oregano or other herbs.
The fish cakes will freeze just fine.


Hjemmelagde glutenfrie fiskekaker med parmesan og spekeskinke
ca. 14 fiskekaker
ca. 900 g fiskefilet (lyr, sei, hyse, torsk eller en blanding)
2 strøkne ss potetmel
1 egg
ca. 2 dl h-melk eller fløte
1 toppet ts salt 
60 g parmesan, revet
80 g spekeskinke, revet i biter
litt muskat og evt. litt pepper
krydder:
1 ts estragon, tørket
1 ss gressløk
persille, basilikum, timian og lignende er også fint

1. Skjær fisken i biter og putt den i en foodprosessor eller bruk en blender. Tilsett salt og kjør til en glatt masse.
2. Tilsett potetmel, egg og litt av melken/fløten. Kjør massen litt videre så alt kommer sammen. Tilsett resten av melken/fløten og spe etterhvert til du oppnår ønsket tykkelse. Tilsett valgfritt krydder, litt muskat og pepper og eventuelt mere væske om det trengs.
3. Sett stekeplaten på rett over middels varme og la pannen bli god og varm. Hiv i revet parmesan og spekeskinke som er revet i biter. Vend det inn med en sleiv.
4. Lag fiskekaker i ønsket størrelse med kalde, våte hender. Det er best, så kleber ikke fiskemassen  seg så veldig til hendene.
5. Stek fiskekakene, gjerne i smør, ca. tre minutter på hver side. Stek gjerne en "prøvekake" først, så kan du tilsette og justere konsistens og krydderinnhold før du steker opp resten.


Homemade gluten-free fish cakes with parmesan cheese and ham
makes about. 14 fish cakes
about. 900 g fish fillets (
pollack, haddock, cod, coalfish 
or a mixture)
2 level tbsp potatoflour
1 egg
about. 200 ml high fat milk or cream
1 heaped teaspoon salt
60 g parmesan cheese, grated
80 g salted ham, cut in pieces
a little nutmeg and some pepper if necessary
spices and herbs:
1 teaspoon tarragon, dried
1 tablespoon chives
parsley, basil, thyme, etc.

1. Cut fish into chunks and place in a food processor or use a blender. Add salt and blend until smooth paste.
2. Add the potatoflour, egg and a littlebit of the milk / cream. Continue to blend the mixture a little more til everything comes together. Add the remaining milk / cream and dilute gradually until desired thickness. Add the optional seasoning, a little nutmeg and pepper and more liquid if needed.
3. Heat your frying pan, medium heat. Continue by throwing in the grated parmesan cheese and cured ham that is cut into small pieces. Blend in using a rubber spatula or a wooden spoon.
4. Make fish cakes in preferred size, the best thing is to use wet cold hands. Or else the "dough" easily gets too sticky.
5. Fry the fish cakes, preferably in butter, approx. three minutes on each side. It is a good thing to make a "test cake" first, then you can add and adjust consistency and seasoning before you make up the rest of the cakes.


I miniversjon. En tapasidè..?
How about some fish cake-tapas...?



2 kommentarer:

  1. Fy så gode de fiskekakene dine ser ut! Jeg skal aboslutt huske på bloggen din når jeg skal prøve meg på hjemmelagede fiskekaker. Sikkert sinnsykt digg med spekeskinke i. Du tar forresten veldig pene bilder! Ha en strålende dag :)

    SvarSlett
  2. Tusen takk Julianne! De ble veldig gode med litt spekeskinke ja. Litt sprek variasjon er jo aldri feil:) Håper du har en flotters kveld.

    SvarSlett