tirsdag 10. juli 2012

hjemmelaget tikka masala

Tikka masala fra scratch. Krydret og deilig. Det er ikke mye som slår et skikkelig godt indisk måltid, i allefall ikke i mine øyne. Når det i tillegg kan lages så enkelt fra bunn av kan det vel ikke bli stort bedre. Ikke la deg skremme av den halvlange ingredienslisten under, dette er enormt takknemlig og lettlaget mat å gjøre i stand. Ikke minst er det utrolig godt. Farvel alle ferdigkjøpte sauseglass! Hallo, India.

Tikka masala from scratch. Spicy and delicious. There is not much that beats a really good Indian meal, at least not in my eyes. This recipe is so easy to make -it just doesn't get any better than this. Do not freak out by the half-long ingredient list below, this is enormously easy cooking and great food to prepare. Not to mention, it is incredibly good. Farewell all store-bought sauce glasses! Hello, India.



Kyllingmarinade
(nok til ca. 3-4 personer)
  • 200 g yoghurt naturell, eller kokosmelk
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 ts spisskummen
  • 2 toppede ts garam masala*
  • 1/2 ts kanel
  • 1/3 ts cayennepepper (eller mere om du er vågal)
  • 1,5 ts malt sort pepper
  • 1 stort eller 2 små fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ss frisk ingefær, finhakket
  • 1 ts salt
  • 3 store kyllingfileter, i biter

Chicken marinade
  • 200 g yoghurt or cocnut milk
  • 1 tbsp lemon juice
  • 2 tsp ground cumin
  • 2 heaped tsp garam masala
  • 1/2 tsp ground cinnamon
  • 1/3 tsp cayenne pepper
  • 1,5 tsp ground black pepper
  • 1 tbsp minced fresh ginger
  • 1 tsp salt
  • 3 boneless skinless chicken fillets, cut into bite-size pieces

(*Garam masala er en krydderblanding som kan kjøpes billig på de fleste innvandrerbutikker, evt. enkelte dagligvarebutikker med godt utvalg. Det kan også lages enkelt selv ved å blande malt koriander, spisskummen, ingefær, kanel, sort pepper, chili, kardemomme, nellik og muskat. Prøv deg frem.)

  • Kyllingfiletene skjæres i passe store biter. Finhakk ingefæren og hvitløksfeddene, og bland det sammen med resten av ingrediensene. Vend kyllingbitene inn i marinaden, og legg det hele over i en brødpose som du knyter igjen. La kyllingen få ligge i fred og hvile i kjøleskapet natten over, så er det bare å lage saus og koke ris når det er middagstid. Enklere kan det nesten ikke bli.

Cut the chicken fillets into bite-sized pieces. Finely chop the ginger and garlic, and mix it with the rest of the ingredients. Marinate the chiken and place it all into a plastic/ziplock bag and leave in the fridge to rest overnight. The only thing you have to do next is to boil some rice, and make the sauce. Easy peasy.

  • Saus
  • 1,5 ss smør
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 rød chili, finhakket (kan fint halveres, eller utelates om du har chiliskrekk)
  • 3 ts spisskummen
  • 3 ts paprikapulver
  • 1 ts salt
  • en halv kartong hakkede tomater
  • 2/3 glass tomatpurè
  • 1,5 dl fløte eller kokosmelk
  • 1 ts garam masala
  • frisk koriander til servering

Sauce
  • 1,5 tbsp butter
  • 1 clove garlic, minced
  • 1 red chili pepper, finely chopped (halve the size or leave it out if you're afraid of chillies)
  • 2 tsp ground cumin
  • 2 tsp paprika powder
  • 1 tsp salt
  • 1/2 can of chopped tomatoes
  • 2/3 glass of tomato paste
  • 150 ml heavy cream or coconut milk
  • 1 tsp garam masala 
  • chopped fresh coriander/cilantro for serving



  • 1.Finhakk chili og hvitløk. 
  • 2. Smelt smøret på medium varme, og surr den finhakkede chilien og hvitløken i et par minutter. 
  • 3. Tilsett spisskummen, paprikapulver og salt. Hell over de hakkede tomatene og fløten/kokosmelken. Rør godt og la blandingen putre på svak/medium varme til sausen tykner, ca. 15-20 minutter. 
  • 4. Tilsett de marinerte kyllingbitene, og la det stå i ca. 10-15 minutter til. Mens kyllingen putrer kan du godt sette på risen. Mot slutten av tiden tilsetter du en ts garam masala.
  • Server med masse frisk koriander.

  • 1. Finely chop the chili and garlic. 
  • 2. Melt the butter on medium heat and saute the finely chopped chilli and garlic for a few minutes. 
  • 3. Add the cumin, paprika and salt. Pour over the tomatoes and the heavy cream. Stir well and let the mixture simmer on low/medium heat until the sauce thickens for about. 15-20 minutes. 
  • 4. Add the marinated chicken pieces and let it simmer for approx. 15 minutes more. While the chicken simmers you may prepare the rice. Add a teaspoon garam masala to the tikka just before serving. Serve with lots of fresh coriander/cilantro.



Inspirasjon til oppskriften hentet fra allrecipes. 
Recipe inspired by allrecipes.



2 kommentarer: