mandag 30. juli 2012

glutenfritt no-knead brød: eltefritt brød med bokhvete og havregryn

Eltefritt brød, eller no-knead brød som de fleste kanskje kjenner det som. En helt genial måte å lage brød på. Rør sammen ingrediensene, la deigen stå en god stund for seg selv og heve, og stek. Omtrentlig så enkelt er det. 

Denne oppskriftsmåten krever enormt lite av deg, dette er på en måte brødbakemetoden for ikke-bakeren. De fleste begynner nok å kjenne til denne metoden å bake brød på, og den har nok ikke bare eksplodert i popularitet på grunn av den enkle måten man gjør det hele på, men helt klart også fordi resultatet blir vanvittig godt. 

Denne varianten er et passe grovt og fiberrikt brød laget med en del bokhvete og havregryn. Det blir et godt og saftig brød med en fin og passe sprø skorpe. Er du ute etter en annen variant, kan du også prøve denne litt lysere varianten på no-knead brød med jyttemel.

Den klassiske "no-knead-metoden" går ut på at man rører ingrediensene sammen, lar det heve over natten eller gjerne i 16-24 timer, før man velter deigen ut på melet bakepapir eller over i et klede, og lar det heve et par timer til før man hiver deigen over i en forvarmet jerngryte og putter den i ovnen. Dette er forsåvidt enkelt nok i seg selv, men med dette brødet har jeg faktisk kuttet ut å "etterheve" deigen på melet bakebord. Kall det gjerne en snarvei. Av erfaring synes jeg nemlig de aller beste glutenfrie gjærbakst-resultatene kommer når deigen får være ordentlig god og klissete (og nesten litt rennende), og derfor blir tanken på å velte den nokså rennende og klissete deigmassen ut på bordet litt uaktuell.Jeg rører i stedet sammen ingrediensene, lar det heve i 16-24 timer, setter på ovnen, strør litt mel i jerngryta og tømmer deigen over i gryta før den puttes i ovnen. Deretter får den steke på full guffe i en halvtimes tid, før jeg tar av lokket, skrur ned temperaturen litt og lar den stå i en halvtimes tid til.  Og resultatet? Ja det er helt upåklagelig. Enda enklere, og like så godt synes nå jeg. Et godt og glutenfritt brød som nærmest lager seg selv. Det kan jo ikke bli stort bedre?Glutenfritt "no-knead" brød med bokhvete
210 g Schär bread mix
120 g bokhvetemel
80 g havregryn, glutenfrie
6 dl kaldt vann
1 toppet ts tørrgjær
1 ss olje, raps eller solsikke
1 ts honning
1 ts salt

Jerngryte med lokk (ca. 3 liter)
Melblanding og glutenfrie havregryn til dryss


1. Rør sammen kaldt vann og gjær i en bolle. Rør inn olje, salt og honning.
2. Tilsett resten av ingrediensene: melblanding, bokhvetemel og havregryn og rør det hele godt sammen med en sleiv.
3. Dekk bollen med plast, og la den stå på kjøkkenbenken i minimum 16 timer, eller mere. Stek brødet når du har tid.
4. Når du er klar for å steke brødet setter du ovnen på full guffe eller ca. 250 C. Dryss litt melblanding i bunnen av jerngryta og rist litt på den så det blir jevnt fordelt. Rør et par runder rundt i deigen og hell den over i jerngryta. Dryss litt melblanding og evt. litt havregryn på toppen. Når ovnen er varm setter du lokket på gryta og setter den i ovnen på midterste rille. Stek i 30 minutter.
5. Når 30 minutter har gått, skrur du ned temperaturen til 220 C og tar lokket av gryta. La brødet steke videre i ca. 30 minutter. Avkjøl brødet på rist.

Ps. Brødet er som annen glutenfri gjærbakst ferskvare, og absolutt best når det er nybakt. Skjær det du ikke bruker umiddelbart av brødet i skiver og frys det ned, så har du på lager og kan bare ta opp brødskiver etterhvert som det passer deg. Skivene er raske å tine i både mikro, brødrister og ovn.8 kommentarer:

 1. love it! men MÅ det vere ei jerngryte?

  SvarSlett
  Svar
  1. Japp! Dessverre. Eller, du kan også bruke en leirgryte, men det MÅ være type tykkbunnet gryte som tåler høy varme.
   Du kan sikkert prøve i en liten langpanne e.l, det blir nok et slags brød av det og. (Kanskje dekke med aluminiumsfolie på toppen? Men du vil nok ikke få den karakteristiske knasende brødskorpa..)

   Slett
 2. Det där låter som ett bröd som jag måste testa!!! Har inte hört talas om No knead tidigare, men nu har jag det. Tack :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette må du prøve ja! Veldig enkelt, og veldig godt :)

   Slett
 3. Heisann,

  takk for en flott blogg som jeg er ofte innom og ikke minst dagens oppskrift.

  Jeg har forøvrig et spørsmål, hvorfor bruker du ikke lunkent vann i oppskriften. Vil ikke brødet heve seg mer da?

  Mvh
  Mahwash :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Takk for fine ord, hyggelig at du setter pris på siden min.

   Når der gjelder brødet er det sånn at den lange hevetiden gjør at deigen sakte men sikkert vokser, så lunkent vann skal ikke være nødvendig. Om du tilsetter lunkent vann vil brødet ikke nødvendigvis heve seg mere, men raskere, og du vil derfor måtte forkorte hevetiden og brødet kan ikke stå like lenge å godgjøre seg før du steker det. God og lang hevetid sies jo ofte å være det optimale for et godt brødresultat. Jeg pleier som regel å røre sammen deigen om morningen, for så og la den stå i nesten et døgn til neste morgen før jeg steker brødet. Føler jeg også har bedre "kontroll" på deigen når jeg gjør det på denne måten -da er det liksom ikke så farlig om det skulle gå en time eller to ekstra hvis jeg ikke rekker å steke brødet til planlagt tid.
   Håper du ble littegranne klokere :)

   Slett
 4. Tusen takk for svar!

  Skal prøve ut oppskriften, må bare skaffe meg en jerngryte først :)

  Og hvis man vil ha "høyere" brød, kan man jo bare doble oppskriften...

  Ønsker deg en fin dag videre.

  Mvh
  Mahwash

  SvarSlett
 5. Hei. Jeg prøvde å lage det ved å bruke semper fin mix istedenfor semper mix
  , og sukker istedenfor honning. Men det ble dårlig heva og smakte og lukta veldig gjær. Heva det i ca 16-17 timer, ca 19 grader på kjøkkenet om natta. Kan det ha vært for kaldt i rommet? Eller er det noe annet jeg kan ha gjort galt? Mvh S

  SvarSlett