søndag 22. juli 2012

glutenfrie ladyfingers

Ladyfingers, savoiardi, boudoirkjeks eller bare fingerkjeks om du vil, er i utgangspunktet litt myke, lette og sprø kjeks som brukes som hovedingrediens i mange forskjellige typer desserter -ikke minst den superberømte italienske tiramisuen. Denne varianten er glutenfri og jeg har valgt å lage den noe mere sukkerbrødaktig enn sprø og kjeksaktig, noe som gjør dem litt saftigere, mykere og etter min mening vel så gode. (Jeg har dessverre ikke fått tatt bilder i farten, men lover å fylle på med det ganske så snart.)

Glutenfrie ladyfingers
ca stk. 20
4 egg (medium til store), romtempererte
130 g sukker
75 g toro lys melblanding 
25 g potetmel
1 toppet ts vaniljepulver eller vaniljesukker
en liten klype salt
melis til dryss

Om du ønsker kan du legge bakepapiret i kjøleskapet før du starter. Dette skal forhindre "fingrene" i å flyte for mye utover. (Jeg glemte dette, men de blir helt fine, bare litt flate. Dette gjør jo strengt tatt ingenting, de blir jo gjerne kamuflert inn i en dessert uansett. Det viktigste er jo at de smaker godt.) 

1. Sett ovnen på 175 C. Finn frem en liten bolle og bland sammen potetmel, melblanding, vanilje og en klype salt. Sett til side.
2. Separer eggene, hvitene i en bolle og plommene i en annen.
3. Pisk eggehviten til den blir fluffy og fin, et par minutter er mere enn nok.
4. I den andre bollen pisker du eggeplommene sammen med sukkeret til det blir lyst, tykt og luftig. Pisk gjerne i 4-5 minutter.
5. Sikt melblandingen over eggeplommeblandingen, og vend det inn med en slikkepott. Bruk store bevegelser.
6. Tilsett ca. en tredjedel av de stivpiskede eggehvitene, og fortsett å vende inn med store bevegelser. Fortsett med en del til, før du tilsetter siste rest. Vend det inn med store bevegelser for å beholde mest mulig luft i røren. Ikke bland for mye, bare til det akkurat har kommet sammen. Det gjør ikke noe om det er
 litt hvite og gule "flekker" om hverandre.
7. Kle to stekebrett med bakepapiret fra kjøleskapet, og finn frem en sprøytepose, eller om du ikke har det, bruk en brødpose. Fyll posen med kakerøren, og sprøyt ut "fingre" på bakeplaten. Du trenger ikke bruke sprøytetipp på posen. Jeg sprøyter ut så jeg har ca. 8 på hver plate, 4 på hver side. Husk å ha litt avstand mellom hver, ca. et par cm.
8. Stek en og en plate på midterste rille i ca. 7-10 minutter. Følg med, de skal være lyse og såvidt gylne i fargen når de er ferdige. Avkjøl på rist.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar