fredag 8. juni 2012

glutenfrie naanbrød

Lyst på noen ordentlig gode og myke, luftige og saftige, glutenfrie naanbrød? Prøv disse!


Glutenfrie naanbrød
ca. 6 stk
260 g yoghurt naturell
4 ss vann, fingervarmt
20 g fersk gjær
120 g jyttemel original (blå)
120 g schär bread mix 
1 toppet ts fiberhusk
1/2 ts salt
1/2 ts natron
1 ts bakepulver
1 egg, romtemperert
1 toppet ts sukker
4 ss olje


1. Rør gjæren ut i fingervarmt vann til den er helt oppløst. Tilsett salt, sukker og olje og rør godt.
2. Ha yoghurten i en kasserolle som du setter på lav varme.
3. Tilsett fiberhusk i gjærblandingen og rør det godt inn. La det svelle litt mens yoghurten varmes.
4. Rør litt i yoghurten innimellom. Når den er fingervarm og klar, heller du den over i bollen med gjærblandingen og rører godt. 
5. Tilsett egget, natron, bakepulver, en god del av melet og sett kjøkkenmaskinen på medium hastighet. Har du ikke kjøkkenmaskin går det like fint å bruke en håndmikser med eltekroker. Hell i litt og litt av det resterende melet, og la maskinen få jobbe i minimum 5 minutter, helst 10, gjerne 15. Deigen skal være passe fast, men litt klissete.
6. Dekk bollen med plast, og la deigen heve i 30 minutter. 
7. Strø litt melblanding på kjøkkenbenken eller på en bakematte. Ta også litt melblanding i hendene slik at ikke deigen kleber seg fast, og fisk opp små deigklumper fra bollen, de skal være ca. en neve store. Bruk hendene og trykk deigklumpene nokså flate. De skal være litt eggeformet i fasongen. Av denne oppskriften blir det ca. 6 stykk. Om deigen kleber mens du trykker det flatt, tar du bare litt mere mel på fingrene, men ikke overdriv. Legg et klede over de flate brødene, og la de heve videre i ca. 20 minutter. 


8. I mellomtiden setter du et rent stekebrett (uten bakepapir!) på øverste rille i ovnen, og skrur ovnstemperaturen på maks (som regel rundt 250 C).  
9. Når ovnen er varm og brødene ferdighevet, hiver du to av brødene inn i ovnen på den glovarme stekeplaten. En stekespade er fin å bruke når man skal løfte brødene inn og ut av ovnen. Det beste er å steke to og to om gangen. Steketiden er ganske minimal, så her må du bare holde et øye med brødene. Det skal ikke mange minutter til. 4 minutter var perfekt for mine.
10. Avkjøl brødene på rist etterhvert som de er ferdige. Legg de gjerne i et klede så de holder seg litt lunkne til servering. 

Ps. Som med all annen glutenfri gjærbakst, er ikke holdbarheten det man kan skryte mest av. Frys ned det du ikke spiser i en pose med det samme, sug ut all luft og knyt godt igjen. De holder seg veldig godt i fryseren, og er raske å tine i etterkant. Bare ta de ut noen timer før de skal spises, eller tin de raskt i mikroen eller ovnen.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar