onsdag 2. mai 2012

glutenfrie sveler med smørkrem

Som sunnmøring kan jeg skrive under på at sveler ikke alltid er sveler, og at det er mang en misforståelse mellom svele og lappe-begrepet. Lapper er èn ting -sveler, ja det er noe helt annet. 

For å gjøre en lang historie kort; "ekte" sveler lages ikke med verken rømme, bakepulver eller melk, men med kulturmelk, natron og hornsalt. Punktum ;-) Vestlandets gave til verden, som noen hadde kalt det i en artikkel, -og her kommer min glutenfrie variant.

Server disse svelene til hvem som helst, glutenallergiker eller ikke -og jeg garanterer deg at du får mere enn en tommel opp tilbake. Verdens beste! Serveres selvsagt med en god dose smørkrem.

Glutenfri svelerøre
3 egg
100 g sukker
0,5 ts hjortesalt
1 ts natron
4 dl kulturmelk
1 stor ss smør, smeltet
200 g toro lys glutenfri melblanding

1. Bruk en visp og bland sammen egg, natron, hjortesalt og sukker. Pisk det lett sammen for hånd.
2. Tilsett kulturmelken, og fortsett med å røre inn melet. Bruk gjerne en sikt, så er du sikker på at du unngår klumper.
3. Rør inn det smeltede smøret, og sett bollen til side så den får hvile en halvtimes tid. Gjerne lengre, om du har tid.
4. Sett stekepannen på litt over 
middels, og la pannen bli god og varm før du starter stekingen. Har du en takke, kan du godt steke sveler på størrelse med en desserttallerken. Da får du den korrekte svelestørrelsen. Må du nøye deg med stekepanna, kan det være greit å steke dem i en litt mindre variant, så du får tre per omgang og slipper å steke i ørten omganger. Svelene stekes et par minutter på den ene siden, og flippes over og stekes på den andre når de har blitt "boblete" på toppen.
5. Når alle svelene er ferdigstekte kan de få hvile litt mens du starter med smørkremen.

Smørkrem
100 g smør
100 g sukker
1 ts vaniljesukker

Pisk smør, sukker og vaniljesukker i noen minutter til det blir hvitt og luftig. Smør et godt lag på hver svele og brett i to. Pass på at svelene er avkjølte før du har på smørkremen.

4 kommentarer:

  1. ooh, hurra frå en anna allergiheim! men du, sei ka mykje kulturmjølk du brukte da.

    SvarSlett
  2. Fulgte oppskriften til punkt og prikke, med ett lite unntak: hjortesalt og natron ble byttet ut med bakepulver. Det ble uansett sveler så gode som noen!!! Nam. :-)

    SvarSlett