søndag 6. mai 2012

glutenfrie grove rundstykker

En av mine rundstykkefavoritter, som lages ofte. I denne deigen putter jeg blant annet havregrøt og kulturmelk som gjør rundstykkene veldig saftige og myke, noe man ikke alltid kan si er en selvfølge med glutenfri bakst. Du kan selvsagt tilsette eller bytte ut med andre typer frø/nøtter i deigen, og justere mengde etter smak og behag. Oppskriften er veldig lettvint, her er det nærmest bare å røre sammen tørt og vått, og la kjøkkenmaskinen gjøre resten av jobben.

Glutenfrie grove rundstykker
ca. 15 stk
1 dl glutenfrie havregryn
1,5 dl melk
4 dl vann, fingervarmt
1 pk fersk gjær
1,5 ss honning
1 ss fiberhusk
4 ss olje
1 stort egg
1 ts bakepulver
1/2 ts natron
1/2 ts salt
210 g semper grov melmiks
210 g toro grov melblanding
1 dl kulturmelk 
3 toppede ss pofiber
en neve linfrø
en neve solsikkekjerner
en neve sesamfrø


1. Putt havregryn og melk i en skål og kjør det i mikroen i et par-tre minutter til du har havregrøt. Eller kok havregrøten på kokeplata. Sett grøten til sides og la den avkjøles noen minutter. 
2. Rør ut gjæren i det fingervarme vannet, og tilsett honning, olje og fiberhusk. Rør godt. La blandingen få svelle litt mens du veier opp og blander resten av ingrediensene.
3. Bland alt av mel, pofiber, linfrø, solsikkekjerner, sesamfrø, natron, bakepulver og salt godt sammen i en bolle. 
4. Tilsett så gjærblandingen, kulturmelken, egget og havregrøten, og la kjøkkenmaskinen gå i minimum 15 minutter. Deigen blir noe skikkelig klisseri, men det skal den være.
5. Kle to stekebrett med bakepapir, og fordel deigen utover, ca. to-tre store ss per rundstykke. Jeg bruker en isskje, en sånn en som skyver kulene ut når du klemmer i håndtaket. Det gir en finfin størrelse på rundstykkene og er enormt praktisk å bruke hver gang man jobber med disse klissedeigene. Rundstykkene trenger litt plass til heving, så 9 stk per brett er passe mengde. 6. Klapp litt sesamfrø, havregryn eller noe annet på toppen av hvert rundstykke, og dekk over med et klede. La rundstykkene heve i minimum en times tid, gjerne en og en halv, til de blir store og luftige. De kommer til å flyte litt utover, men dette gjør ingen verdens ting. Smaken er jo tross alt det viktigste -så får de heller bare være litt flatere enn "normalt".
7. Stek rundstykkene på 180 C i ca. 15 minutter. 

Ps. Som med det meste av glutenfri gjærbakst, er holdbarheten særs lite å skryte av, og mye har en tendens til å bli tørt før man får sukk for seg. Disse blir nokså saftige og holder seg faktisk en smule bedre enn mye annet, men likevel; frys rundstykkene, og ta opp litt kvelden i forveien så de får tine hvis du skal ha til frokost eller lunsj. Du kan selvsagt også tine dem umiddelbart i stekeovn eller mikro (i mikroen har de en tendens til å beholde mere av saftigheten synes jeg). 

4 kommentarer:

 1. Hvis ein lagar desse om kvelden og let dei ligge natta over, veit du korleis dei er morgonen etter? Tørre? Tenkte å ta med til 17.mai-frukost i morgon :)

  SvarSlett
 2. Skulle etter alt å dømme gå helt fint :)

  SvarSlett
 3. Tusen takk for oppskrift☺☺ mine rundstykker ble supre! Har du ett tips for å bruke opp kultur melka?:) lage ny forsjon eller tilsette mer kultur melk, istedenfor vanlig melk?😊

  SvarSlett
 4. Tusen takk for en super oppskrift☺ vil bare si at i min ikea ovn var 180 grader i 15 altfor lite. Min ble frrdig stekt etter 30 min på 210 grader😊😊

  SvarSlett