søndag 13. mai 2012

glutenfri pizza med spekeskinke, cashewnøtter og fetaost

Det finnes mange gode glutenfrie pizzabunner man kan lage, og det er mange kombinasjoner av mel og melblandinger man kan benytte seg av når man skal lage pizzadeig. Jeg synes det kan være greit å variere litt innimellom. Noen ganger er det ålreit med en tynn italienskinspirert bunn, andre ganger noe som er litt tykkere og saftigere. Denne varianten befinner seg nok et sted midt i mellom.

There are many good gluten free pizza doughs that can be made, and there are definitely many combinations of flour and flour mixes to choose from. Sometimes you may call for a thin italian-inspired one, or maybe something a little thicker and juicy like the american ones. This recipe is probably somewhere in between. 

Pizzadeig
100 g finax gul (uten hvetestivelse)
80 g semper fin mix
1,5 dl vann 
2 toppede ts tørrgjær
4 ss olje
2/3 ts salt
1 ts honning

Pizza Dough
100 g Finax yellow (flour mix which consists of teff, cornstarch, guar gum)
80 g gluten-free all purpose flour
1.5 cup water, lukewarm  
2 heaped teaspoons dry yeast 
4 tablespoons olive oil  
2/3 teaspoon salt 
1 teaspoon honey 


Enkel tomatsaus
1 boks hakkede tomater
2 ss tomatpurè
1/2 vanlig gul løk, finhakket
1/2 - 1 fedd hvitløk
3 ss god olivenolje
1 ts salt
1 toppet ts honning (evt. sukker)
1 ts tørket basilikum
1 ts tørket oregano
1 ts tørket timian

Tomato pizza sauce
1 can chopped tomatoes 
2 tablespoons tomato puree 
1/2 yellow onion, finely chopped 
1/2 - 1 clove garlic, finely chopped 
3 tablespoons olive oil 
1 teaspoon salt 
1 heaped tsp honey (or sugar) 
1 teaspoon dried basil 
1 teaspoon dried oregano 
1 teaspoon dried thyme 


Topping
Jarlsberg, mozzarella eller annen god smelteost
Strandaskinke eller annen spekeskinke
Rødløk
Ruccola
Fetaost
Usaltede cashewnøtter, ristet

Topping
Jarlsberg, mozzarella cheese (any good melting cheese will do)
Serrano ham, or something similar
Red onions 
Rocket leaves
Feta cheese
Unsalted cashewnuts, preferably toasted 


Pizzadeig:
1. Rør gjæren godt ut i vann som en ørliten tanke varmere enn fingervarmt med en visp. 
2. Vei opp melet og ha det i en bolle, bland med saltet. Rør ut oljen og honningen i gjærvannet, og bland det med melet. Bruk en tresleiv og rør det godt sammen. Deigen skal bli passe klissete (litt mere klissete enn bildet viser). 

Dough: 
1. Place lukewarm water in a bowl. Stir in the yeast using a whisk.  
2. Weigh the flour and place in a bowl, mix with salt. Mix the oil and honey into the bowl of yeast and mix it with the flour. Use a wooden spoon and stir it all together until the flour is all absorbed. The dough will be kind of sticky  (a little more sticky than shown in the picture). 



3. Finn frem bunnen av en springform/kakeform i størrelse 24 cm og smør den med olje, før du klapper deigen utover i formen. (Grunnen til at jeg bruker en kakeform er rett og slett bare fordi jeg da har en konkret form å forholde meg til, og synes det blir lett å fordele deigen jevnt utover. Og så har det i grunn føltes ganske praktisk). Bruk en slikkepott eller håndflaten til dette. Du kan selvsagt klappe den rett ut på en stekeplate som er kledd med bakepapir. Dersom det klisser for mye tar du litt olje på slikkepotten (ikke bruk mere mel). Når deigen er jevnt fordelt, setter du den løse kakeringen utenpå formen, og legger over et klede så det får heve godt. Minimum 45 minutter. I mellomtiden kan du lage tomatsausen.

3. Grease the bottom of a springform sized 24 cm with olive oil, and squeeze the dough out into the bottom. (The reason I use a cake tin is simply because I then have this concrete "shape" to deal with, and I find it easy to smooth out the dough evenly. And, of course, you will end up with a beautiful round, good looking pizza!) Use a spatula or the palm of your hand for this part. If the dough seem a bit too sticky, use a spatula and a little bit of oil (do not use more flour than necessary). Place the sides of the springform loosely around the bottom, and cover it with clingfilm so that it can raise well. Mine rested for about 45 minutes, minimum. In the meantime, make your tomato sauce.




Tomatsaus:
4. Fres finhakket løk, og hvitløk i litt olje på middels varme til det blir mykt og blankt. 
5. Tilsett resten av ingrediensene. La sausen småkoke i noen få minutter. 
6. Kjør den glatt med en stavmikser eller lignende dersom du foretrekker det. Sausemengden rekker til 2-3 pizzaer i denne størrelsen.


7. Når deigen er ferdighevet, 
setter du ovnen på 220 C, og topper pizzaen med tomatsaus, ønsket mengde ost og rødløk. 
Putt den i ovnen på nest 
nederste rille og stek til gyllen og fin, ca. 15 minutter. 
8. Mens pizzaen steker kan du riste cashewnøttene i en passe varm stekepanne. Sett den på 
litt over middels varme, og rør litt i nøttene innimellom til de blir jevnt over brune. Dette tar noen 
få mintter. Ta den ferdigstekte pizzaen ut og la den hvile i 5 minutter.
9. Topp med så mye spekeskinke, ruccola, fetaost og cashewnøtter du har lyst på. 

Tomato Sauce: 
4. Sauté finely chopped onion and garlic in a skillet with a little oil. Use medium heat and cook until it softens.  
5. Add the remaining ingredients. Let the sauce simmer for a few minutes.  
6. Use your blender to smoothen out the sauce if you prefer to. The amount of sauce is enough for about 2-3 pizzas. 
7. When your dough is raised and ready,  
preheat the oven to 220 C/428 F. Top off your pizza with tomato sauce, the desired amount of cheese and red onion.  
Place the bottom in the oven at the second lowest rack and bake until golden, approx. 15 minutes.  
8. While your pizza enjoys the oven heat, roast the cashews in a pan over medium heat and stir occasionally until golden brown.
9. Top your fresh baked pizza with ham, rocket, feta cheese and cashew nuts at your desire. 


2 kommentarer:

  1. Hei og hå! Jett om jeg er glad jeg rotet meg bort i bloggen din :o Herlig inspirasjon og fantastiske tips! Du kapret nå en leser ;)

    SvarSlett
  2. Tusen takk, fine ord!! Nå ble jeg glad.

    SvarSlett